Najnovije vesti

EU OBSERVER: EU nema efikasnih mera protiv refereduma u RS i Milorada Dodika
Foto: Marina Lopičić

Neće biti sankcija

EU OBSERVER: EU nema efikasnih mera protiv refereduma u RS i Milorada Dodika

Region
Kampanja koju protiv pravosuđa BiH vodi predsednik Republike Srpske Milorad Dodik preti da izbaci iz koloseka politiku EU u toj zemlji, piše portal EUobzerver u analizi povodom najavljenog referenduma u Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH

BEOGRAD - U analizi se navodi da sada izgleda malo verovatno da će EU nametnuti sankcije ili bilo kakve druge mere.

EUobzerver u analizi ukazuje da su Srbi u Republici Srpskoj rešeni da održe referendum i da, iako su diplomate upozorile Dodika da bi to bilo "nezakonito", nije jasno koje mere razmatraju i da li to uopšte čine.

Portal navodi da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko mogao da se suprotstavi Dodiku i onima koji organizuju referendum tako što će ih, na primjer, smeniti, ali i ističe da je to, međutim, čista teorija.

"Ali, to je čista teorija. Vlast visokog predstavnika istrošena je višegodišnjim svesnim zanemarivanjem od EU, kojoj se ne dopada izvršni mandat institucije.On neće moći da deluje bez podrške vodećih zemalja članica. On, takođe, nema instrument da sprovede svoje odluke", piše "EUobzerver".

Portal u analizi ističe da se EU u principu može suprostaviti Dodiku tako što će zamrznuti njegovu imovinu koju navodno ima u jednoj od država članica EU i dodaje da su propuštene šanse da EU o pitanju referenduma deluje preventivno.

"Prvi sastanak Savjeta za spoljne poslove poslije letne pauze biće 12. oktobra i, šta god da ministri preduzmu, bilo bi retrospektivno. Za septembar, kada će ministri spoljnih poslova biti u NJujorku na Generalnoj skupštini UN nisu planirani sastanci, a neformalni sastanak u `gimnih` formatu 4. i 5. septembra nema mandat za usvajanje restriktivnih mjera niti formalnih zaključaka", objašnjeno je u analizi.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...