GRADONAČELNIK ĐEVĐELIJE: Ako Mađarska zatvori granicu, moraće i Srbija i Makedonija
Foto: TANJUG

Nema drugog rešenja

GRADONAČELNIK ĐEVĐELIJE: Ako Mađarska zatvori granicu, moraće i Srbija i Makedonija

Region -
Gradonačelnik Đevđelije kaže da se plaši da ako Mađarska bude zatvorila granicu da će to morati da učine i Srbija I Makedonija, jer neće imati drugo rešenje

Gradonačelnik Ivan Frangov je izjavio da ta opština rešava problem migranata u koordinaciji sa vladom.

- Ovaj problem nisu izmislili ni Makedonija ni Đevđelija već je to globalni problem, problem ulazi kroz državu članicu EU, a to je Grčka - naveo je Frangov.

On je kazao da razume muku izbeglica, ali da očekuje da i oni pokažu malo više respekta prema državi, napomenuvši da za sobom ostavljaju veliku količinu otpada na železničkoj stanici i drugim delovima oko nje.

- Đevđelija je važila za jedan od najčistijih gradova u Makedoniji, ali sada to više nije. Očekujemo još veću podršku UNHCR-a, ali Ipak problem ostaje ovde, humanitarci dolaze i odlaze, ali problem ostaje u gradu - rekao je on.

Frangov je rekao da mu nije jasno zašto migranti ne idu preko Bugarske i Rumunije, već Makedonije i Srbije, koje nisu članice EU.

- To sam pitanje postavljao ljudima iz EU i UNHCR, ali nisu mi mogli dati valjan odgovor” - dodao je on.

Kako se može čuti, u Rumuniji i Bugarskoj je policija mnogo 'stroža' prema migrantima i zato oni izbegavaju te zemlje.

Đevđelija planira pravljenje prihvatnog cetra koji će biti između železničke stanice i graničnog prelaza sa Grčkom.

- Za sada naši ljudi ne mogu da koriste železnički i autobuski prevoz zbog velikog broja izbeglica - kaže Frangov

Izbeglice s Bliskog istoka sukobile su se danas na železničkoj stanici u Ðevđeliji dok su se ukrcavali u voz na liniji Ðevđelija-Tabanovce, koji ide od granice Srbije.

Podsetimo, Mađarske vlasti su, da bi sprečile budući ulazak ilegalnih migranata, pokrenule izgradnju četiri metra visoke i 175 kilometara dugačke ograde na granici sa Srbijom, koju bi vojnici trebalo da završe do 31. avgusta.U Mađarsku je od početka godine ušlo više od 110.000 ilegalnih migranata, od kojih većina traži status azilanta, ali pre nego što dobiju rešenje, oni uglavnom odu u druge zemlje Evropske unije, poput Nemačke i Danske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track