NEMAČKA ŠTAMPA O IZBEGLIČKOJ KRIZI: Balkan postaje „predvorje pakla“
Foto: AP

Sve veći problemi

NEMAČKA ŠTAMPA O IZBEGLIČKOJ KRIZI: Balkan postaje „predvorje pakla“

Region -
Brojne države EU zatvaraju povremeno svoje granice. Hiljade izbeglica čekaju na kiši i hladnoći, piše nemačka štampa o peopterećenosti Zapadnog Balkana izbeglicama

„Predvorje pakla“ – na ovaj način je Melita Sunjić, predstavnik UN-ove organizacije za pomoć izbeglicama opisala stanje na srpsko-hrvatskoj granici. 2000 izbeglica je čekalo na kiši na graničnom prelazu Berkasovo. U ponedeljak je Hrvatska iznenada otvorila svoje granice. Problem ipak nije rešen. Jer scene iz Srbije su se ponovile na granici sa Slovenijom i Hrvatskom.

Velt navodi da su migranti satima tražili puteve kako bi ilegalno prešli granicu i ušli u Sloveniju, dok su ih s druge strane hrvatski policajci sprečavali da se vrate u Hrvatsku.

Frankfurter Algemajne Cajtung takođe piše da je Slovenija preopterećena krizom. „Kao prva članica EU Slovenija pokazuje da je preopterećena prilivom izbeglica zbog čega delom zatvara svoje granice.

Kroz ovu zemlju, koja ima samo dva miliona stanovnika, želi da prođe sve više Afrikanaca i Azijata koji idu dalje preko Austrije do Njemačke. Migranti, koji dolaze iz Grčke, Makedonije i Srbije, biraju ovu rutu jer je Mađarska zatvorila svoju granicu sa Srbijom i Hrvatskom“, navodi FAC.

„Slovenija nije dorasla ovom prilivu“, kaže ekonomista Hermina Vidović iz iz Beča. Zemlja, koja se rado predstavlja kao pozitivan primer EU, želi da sve uradi pravilno i stoga tražitelje zahteva za azil želi da propisno registruje. „Pri tome dolazi do svojih krajnjih granica“, kaže Vidović.

„Na kiši i osam stepeni celzijusa, bez životnih namirnica i medicinske opreme, izbeglice su postale sredstvo za potkusurivanje sukobljenih interesa tranzitnih država. Dok Hrvatska zvanično objašnjava da Slovenija mora da primi oko 5000 ljudi dnevno, njen sjeverni sused je spreman samo na 2 500 ljudi. Barbora Černušakova iz Amnesti Internešnela opisuje situaciju kao izuzetno dramatičnu:

„Među ljudima koji su zarobljeni na otvorenom prostoru između kontrolnih punktova bilo je i dece i odojčadi. Njihova jedina zaštita od vetra su kabanice, koje su im date u Hrvatskoj“.

Na granici između Hrvatske i Srbije se takođe trenutno zaoštrava situacija, piše nemačka štampa. Tamo dnevno stiže 5000 ljudi. Povremeno se u srpskom Šidu skupi više od 50 autobusa koji prevoze izbeglice.

Dalje na jugu ove rute, tokom vikenda je u roku od 24 sata na put ka makedonsko-grčkoj granici krenulo više od 10 000 ljudi“, piše Tagescajtung.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track