JOŽE MECINGER: Plašim se haosa ako se EU raspadne
Foto: Shutterstock

Predavanje u Banjaluci

JOŽE MECINGER: Plašim se haosa ako se EU raspadne

Region -
Mencinger je rekao da se EU plaši šta bi se desilo ako bi Grčka napustila evro ili neko drugi, ojenivši da bi na taj način evro propao

BANjALUKA - Slovenački akademik Jože Mencinger rekao je da se plaši haosa koji bi mogao nastati ukoliko bi se raspala Evropska unija.

"Nemam nekog poverenja da će se na neki način brzo rešiti kriza u EU jer mislim da će se kriza završiti kada na nju naviknemo kao obično normalno stanje stvari", istakao je Mecinger danas u Banjaluci na predavanju pod nazivom "Evropska unija i ekonomska kriza".

On kaže da kao Slovenac najviše zamera vlastima svoje zemlje potpunu poslušnost evropskim vlastima.

Mencinger je rekao da se EU plaši šta bi se desilo ako bi Grčka napustila evro ili neko drugi, ocenivši da bi na taj način evro propao.

"Evro je bio neki glavni ponos EU do ekonomske krize, nakon čega se pokazalo da evro nije jednako dobar za sve", istakao je Mencinger.

Kada je reč o fiskalnoj uniji kao ideji EU, on smatra da fiskalna unija ne može postojati bez transfera na koje niko ne pristaje.

"To podrazumijeva da se određuju neka fiskalna pravila, a to znači da se sve zemlje teraju da imaju ista pravila i to je po meni pogrešno jer je svaka zemlja drugačija", istakao je Mencinger.

On je naveo da postoji i ideja o bankarskoj uniji koja će određivati ogromna pravila.

Mencinger veruje u decentralizovano odlučivanje u EU jer su različite zemlje članice, dodavši da ne veruje da se može sve određivati iz nekog centra jer su neke članice daleko jače od drugih.

Odbor za ekonomske nauke Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske organizovao je predavanje "Evropska unija i ekonomska kriza", koje je održao akademik Jože Mencinger.

Predavanju su prisustvovali predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, predstavnici Privredne komore Republike Srpske, profesori, ekonomisti, bankari, naučni i javni radnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track