LAŽNA VEST NA MREŽAMA Besmislice o HIV virusu u pomorandžama
Foto: Printscreen FB

Treba li se zabrinuti

LAŽNA VEST NA MREŽAMA Besmislice o HIV virusu u pomorandžama

Region -

Internetom se već neko vreme širi vest o voću koje je zaraženo virusom HIV. Navodno je reč o pomorandžama koje su, kako je objavljeno na Fejsbuku stigle iz Libije, a otkrili su ih carinski službenici Alžira.

Na društvenim mrežama recikliraju se fotografije pomorandži navodno zaraženih virusom HIV-a.

Ono što je sigurno tačno jeste da opasnost koju poruka priziva ne postoji. Jednostavno zato što AIDS ne može preživeti izvan ljudskog tela. 'On je krajnje osetljiv i onog trenutka kada nije na 37 stepeni i kada nije u svojoj tečnoj čahuri, umire, što je razlog iz kojeg nije zarazan ni u suzama ili pljuvački’, kazala je Jeanine Rochefort iz Médecin du Monde.”

I „Washington Post“ pisao je o ovoj temi kao o lažnoj vesti.

Slične fotografije objavljene su i prošle godine, kada je objašnjeno da, pod uslovom da su zaista zaražene krvlju, virus HIV-a se ne može širiti na taj način.

Virus ne može da opstane dugo van organizma zaražene osobe, niti se može preneti putem hrane, osim u slučaju da deca konzumiraju sažvakanu hranu od strane zaražene osobe.

Ukoliko je hrana zaražena krvlju sa virusom HIV, izlaganje vazduhu, termičkoj obradi, a i stomačna kiselina bi ga najverovatnije ubila.

(agroklub.com/zagreb.info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track