PAHOR: Balkan je prirodni teren za proširenje EU
Foto: Fonet/AP

Bezbednosna konferencija u Budvi

PAHOR: Balkan je prirodni teren za proširenje EU

Region -

Slovenački predsednik Borut Pahor rekao je danas da je Zapadni Balkan "prirodni teren" za proširenje EU i istakao da, zbog osetljivosti regiona, proces proširenja ne bi trebalo da bude samo tehnički proces, već da proširenje podrazumeva i zahtevan politički proces.

On je, u obraćanju na bezbednosnoj konferenciji u Budvi, kazao da uspeh proširenja zavisi od posvećenosti EU i NATO, kao i od bezrezervne posvećenosti svake zemlje u regionu rešavanju bilateralnih i multilateranih pitanja koja bi mogla da ometu uspešan tok pregovora, prenosi STA.

"To razumevanje je ključno za očuvanje mira i stabilnosti u regionu", istakao je Pahor.

Kako je dodao, svest o tome bi mogla da bude podignuta procesom regionalne saradnje Brdo-Brijuni i, s tim u vezi, izrazio je uverenje da će prestojeći samit te inicijative u Sarajevu biti od velikog značaja.

Pahor je to rekao na panelu predsednika poslednjeg dana političkog i bezbednosnog foruma u Budvi, na kojem su učestvovali i predsednici Hrvatske i Crne Gore.

Predsednici su se fokusirali na samit NATO u Varšavi u julu, a razgovarali su i o saradnji između EU i Jugoistočne Evrope i drugim aktuelnim pitanjima.

Pahor je sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem juče imao trilateralni sastanak posvećen pripremama za samit zemalja učesnica procesa Brdo-Brijuni koji će biti održan u Sarajevu krajem maja, navodi slovenačka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track