CERAR PORUČIO MIGRANTIMA: Budite strpljivi dok se ne reše molbe za azil
Foto: AP, 19.02.2016.

Povodom protesta

CERAR PORUČIO MIGRANTIMA: Budite strpljivi dok se ne reše molbe za azil

Region -

Slovenački premijer Miro Cerar pozvao je danas na strpljenje migrante i izbeglice koji u Sloveniji protestuju zahtevajući brže rešavanje svojih molbi za azil.

"Razumem da su oni donekle uznemireni postupcima za dobijanje međunarodne zaštite, ali verujem da se nadležni trude da ih ubrzaju, a i sam ću se za to zauzeti kad izanaliziram situaciju", rekao je Cerar novinarima, komentirišući protest u centru za azil u Ljubljani.

Zbog dugotrajnih procedura i uslova života u tom centru protestuje 30-ak izbeglica i migranata, većinom iz Sirije i Avganistana.

Oni su jutros počeli protest istakavši transparent kojim traže sastanak sa ministarkom unutrašnjih poslova i brže rešavanje svojih molbi za azil jer tvrde da su postupci veoma neizvesni i dugotrajni, te da se zbog "neizdrživih" uslova u prihvatnom centru osećaju kao u zatvoru.

Prema zvaničnim podacima policije, kroz Sloveniju je od početka migrantske krize prošle godine pa do zatvaranja balkanske rute u aprilu ove godine prošlo pola miliona migranata, najviše iz Sirije, Iraka i Avganistana, a među njima 52 odsto žena i dece.

Za status koji im garantuje međunarodnu zaštitu, molbe je u tom periodu podnelo 952 migranata, od čega 267 Avganistanaca i 225 Sirijaca.

U Sloveniji se trenutno nalazi 297 onih koji su zatražili azil, a pozitivno ili negativno je rešeno 614 molbi, dok je izbeglički status do sada dobilo 27 migranata i izbjeglica, navodi Hina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track