SKRETNIČARI BESNI ZBOG PLATE, BLOKIRALI POLA ŽELEZNICE: Ako neko pita, otišli smo da užinamo
Foto: Profimedia

Protest

SKRETNIČARI BESNI ZBOG PLATE, BLOKIRALI POLA ŽELEZNICE: Ako neko pita, otišli smo da užinamo

Region -

Protestujući zbog odluke da im se ukine dodatak na platu koji su godinama dobijali jer zbog specifičnih poslova ne mogu da koriste pravo na polusatni odmor, grupa od 20 slovenačkih skretničara u utorak je prekinula rad, i poručila da je "otišla da užina", izazvavši duže zastoje teretnih i putničkih vozova na više pruga jer mašinovođama nije imao ko da da zeleni ili crveni signal u stanicama.

Do protesta je došlo upravo u vreme kada je službeni predstavnik sindikata železničara s upravom pregovarao o kompenzacijama za izgubljenih 100 evra materijalne naknade za ukinuti dodatak za koji je utvrđeno da nema uporišta u zakonu i kolektivnom ugovoru, pišu slovenački mediji u četvrtak.

Vođstvo železnica tvrdi da se radi o teškom "incidentu" koji se ne može smatrati štrajkom jer nezadovoljni radnici svoj postupak nisu najavili, a direktor ne isključuje uručivanje vanrednih otkaza zbog nediscipline i ne izvršavanja radnih zadataka.

"Skretničari imaju ključnu ulogu u dolasku voza na cilj, njihov rad se odvija i bez pauze. Kad bi svi koristili pravo na polusatni odmor, promet bi se zaustavio", rekao je za ljubljanski list "Dnevnik" direktor Slovenačkih železnica Dušan Mes i najavio preduzimanje sankcija.

Vlada je železničarima poslala poruku da očekuje mirno razrešenje spora."Slovenačke železnice moraju nastalu situaciju rešiti socijalnim dijalogom, i naći put za nesmetano, sigurno i sigurno odvijanje prometa", navelo je ministarstvo za saobraćaj i infrastrukturu u reakciji na "divlji" štrajk osoblja.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track