PAHOR: Rusija očekuje otopljenje odnosa sa Amerikom, Ukrajina će pričekati Putina i Trampa
Foto: Beta/Daniel Novakovic

Na čekanju

PAHOR: Rusija očekuje otopljenje odnosa sa Amerikom, Ukrajina će pričekati Putina i Trampa

Region -

LJUBLJANA - Evropske mirovne inicijative za istočnu Ukrajinu u ovom trenutku nisu prihvatljive za Moskvu, koja očekuje moguće otopljenje odnosa s Vašingtonom i susret Vladimira Putina i Donalda Trampa, izjavio je danas predsednik Slovenije Borut Pahor.

Pahor je za slovenačku televiziju iz Kijeva, gde je danas bio u zvaničnoj poseti, rekao da je mirovna inicijativa bila jedna od tema njegovog sastanka sa Putinom pre dva dana.

"Moram da konstatujem da ruska strana u ovom trenutku ima velika očekivanja od mogućnosti otopljenja odnosa sa Sjedinjenim Državama i od prvog susreta Putina i Trumpa da bi bila nešto spremnija reagovati na sugestije i pozive koje sam doneo u Moskvu", kazao je Pahor.

Pre odlaska u Moskvu i Kijev, Pahor je obavio konsultacije u Briselu, a u Berlinu je razgovarao i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Predsednik Slovenije je istakao da je i njegova poseta Ukrajini, gde je razgovarao s ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom, pokazala da rešavanje ukrajinske krize može potrajati. Pokazalo se da bi sadašnje prilike ubuduće mogle zahtevati mnogo političke volje i spremnosti za traženje konkretnih rešenja, zaključio je Pahor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track