GLAVNI HAŠKI TUŽILAC SE ŽALI NA HRVATSKU: Bramerc na kraju mandata odlučio da progovori pred Savetom bezbednosti UN
Foto: Fonet, Foto: Fonet/AP

EVO ŠTA IMA DA KAŽE

GLAVNI HAŠKI TUŽILAC SE ŽALI NA HRVATSKU: Bramerc na kraju mandata odlučio da progovori pred Savetom bezbednosti UN

Region -

Glavni tužilac Haškoga suda Serž Bramerc odlučio je da praktično na kraju mandata tog suda izvesti Savet bezbednosti UN da je u Hrvatskoj još na snazi zaključak vlade iz 2015. koji onemogućava saradnju sa pravosuđem BiH u sankcioniranju dela ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Bramerc je u intervjuu za riječki Novi list potvrdio da će to uraditi u redovnom zveštaju SB UN i spomenuće, kaže, da je Tužilaštvo haškog suda "vrlo nezadovoljno" činjenicom da je taj zaključak još na snazi.

Vlada bivšeg premijera Zorana Milanovića usvojila je, naime, zaključak o saradnji s BiH kod pružanja pravne pomoći u krivičnim postupcima.

Na vladinoj sednici, na kojoj je zaključak usvojen, premijer Zoran Milanović utvrdio je da "dvadeset godina nakon rata i dve godine pre zaključenja rada Haškog suda, nama dolaze predmeti s političkim inkriminacijama".

O tom je zaključku Bramerc prošlog petka u Zagrebu razgovarao s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.

"Rekao sam ministru da sam vrlo iznenađen da u jednoj članici EU izvršna vlast može tako drastično intervenisati u vlastito pravosuđe sprečavanjem izvršavanja određenih zahteva za pomoć iz BiH te da se nadam da će hrvatsko pravosuđe imati dovoljno povjerenja u to da će pravosuđe BiH takve slučajeve procesuirati na najbolji mogući način, pa stoga takva vrsta političkog veta nije potrebna", kazao je Bramerc u intervjuu za riječki Novi list.

Milanovićeva vlada obustavila je mogućnost istražiteljima iz BiH pristup dokumentima Hrvatskoga veća obrane (HVO) na osnovu skandalozno politički ispisanih optužnica po kojima su Hrvatska i bh. Hrvati s HVO-om bili agresori u Bosni i Hercegovini.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Da li je Sloba ubijen u Hagu ili je još živ - Sve teorije zavere o smrti Slobodana Miloševića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track