KOMŠIJE IŠČEKUJU OVAJ SUSRET: Plenković i Cerar danas u Zagrebu!
Foto: Beta/ STA, Foto: Beta/STA

DOGOVOR OKO ARBITRAŽE

KOMŠIJE IŠČEKUJU OVAJ SUSRET: Plenković i Cerar danas u Zagrebu!

Region -

Premijer Slovenije Miro Cerar razgovaraće danas u Zagrebu s predsednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem o graničnom sporu dve zemlje.

Plenković je juče izjavio da Hrvatska i Slovenija moraju da pronađu "srednji put koji bi rešio pitanje granice".

"Dobro je da premijer Cerar dolazi u Zagreb. To pokazuje zrelost, dobrosusedske i prijateljske odnose dve zemlje", rekao je Plenković.

Cerar je trebalo da dodje u Zagreb još u septembru, ali je uoči dolaska otkazao posetu zbog Plenkovićevih izjava o arbitraži o slovenačko-hrvatskoj granici i "zvaničnom" odbacivanju presude.

Hrvatski premijer je tada, pred Generalnom skupštinom UN, ponovio stav Hrvatske da ne priznaje arbitražnu odluku o razgraničenju na kopnu i moru, jer je proces bio kontaminiran od strane Slovenije.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije doneo je krajem juna odluku, a za Hrvatsku je posebno sporan deo koji se odnosi na razgraničenje na moru.

Sud je odlučio da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru, kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

Takodje je presudio da granica u Istri sledi reku Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika, odnosno da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje ostaju u Hrvatskoj. Hrvatskoj ostaje i Sveta Gera, gde se nalazi sporni vojni objekt koji je 1991. godine napustila tadašnja JNA, a potom ga zauzela slovenačka vojska.

Hrvatska za razliku od Slovenije ne priznaje odluku, jer se odlukom Sabora iz 2015. godine povukla iz arbitraže pošto je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

Hrvatska smatra da je time arbitražni proces nepovratno kompromitovan i zagovara bilateralno rešavanje spora, dok Slovenija traži od Hrvatske da poštuje odluku arbitražnog suda.

Slovenačka štampa o današnjem susretu premijera u Zagrebu

Slovenci, naime, očekuju da se dođe do nekog "srednjeg puta" za rešenje dugogodišnjeg graničnog spora, ocena je koju prenose slovenački mediji.

Ljubljansko Delo navodi da Cerar očekuje da će centralna tema razgovora biti implementacija arbitražne presude i da je to bio njegov uslov za odlazak u Zagreb, s čime su se na kraju složili i Cerarovi koalicijski partneri u vladi koji premijera upozoravaju da u Zagrebu "zlog loših iskustava" s Hrvatskom ništa ne potpisuje i ne odustaje od stajališta da arbitražnu presudu treba aplicirati.

"Očekivanja od današnjeg sastanka su mala i veliko je pitanje može li on dovesti do iskoraka u dijametralno suprotstavljenim stavovima slovenačkog i hrvatskog premijera", navodi najtiražniji slovenački list.

"Delo" piše da je prema rezultatu sastanka u Zagrebu skeptičan i predsednik Slovenije Borut Pahor koji očekuje da dva premijera ponove dosadašnje sa stavove i da bi bio iznenađen ako bi postigli nešto više.

S druge strane, Pahor očekuje više napretka u bilateralnim susretima do kojih bi došlo "idućih sedmica i meseci", a uveren je da će Hrvatska pre ili kasnije pristati na rešenje iz arbitražne presude koja će biti implementirana "diplomatskim ili pravnim sredstvima".

Današnji dolazak Cerara u Zagreb na razgovore s premijerom Plenkovićem komentirao je za Slovensku televiziju Simon Zajec, zastupnik njegove stranke u parlamentu, rekavši da se Cerar stalno zalaže za nastavak konstruktivnog dijaloga o implementaciji arbitražne presude.

foto: AP

"Dva su se premijera samo od seotembra sastala već sedam puta, ovaj sastanak u Zagrebu bit će zadnjih pokušaj da dođe do nekog konkretnog napretka u pokušaju da se presuda arbitražnog suda primeni", kazao je Zajec, dodvši da je za Sloveniju jedina opcija implementacija arbitraže, te da je ta presuda deo "evropskog i međunarodnog prava".

Mariborski list Večer u komentaru o današnjem sastanku u Zagrebu, navodi da bi Cerar trebao da uvaži mišljenje svog ministra spoljnih poslova Karla Erjavca koji najviše insistira na što bržoj implementaciji i upozorava na navodnu "neverodostojnost" hrvatske strane u razgovorima iako je - kako navodi Večer" Cerarov glavni koalicioni partner u prošlosti iz političkih motiva dao niz "ne baš najpametnijih" izjava o Hrvatskoj i arbitraži.

"Erjavec ne greši kad kaže da je istorija naših odnosa s Hrvatima puna jednostranih odstupanja od onoga što je ranije bilo dogovoreno. Zato je u pravu kad misli da bi bila katastrofa ako Cerar odstupi od arbitražne presude i počne razgovore o bilateralnom rešenju spora. Arbitražni sporazum je za Sloveniju važeći dokument iza kojega stoji međunarodno pravo, a Sloveniju u tome podržava značajan dio međunarodne zajednice", tvrdi Večer.

Kurir.rs/ Beta/ Tanjug

Foto: Beta/ STA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track