PAHOR: Hrvatska bi mogla i neformalnim kanalima da pošalje poruku da pristaje na arbitražu!
Foto: AP/Darko Bandić

slovenaćki predsednik poručuje

PAHOR: Hrvatska bi mogla i neformalnim kanalima da pošalje poruku da pristaje na arbitražu!

Region -

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da bi hrvatska vlada u Ljubljanu i Brisel, formalnim ili neformalnim kanalima, trebalo da pošalje znak da pristaje na arbitražnu presudu što bi moglo da smiri napetosti i donese konačni dogovor o sprovođenju presude.

Pahor je naveo da takva poruka "iz verodostojnog izvora u Zagrebu treba da bude istovremeno upućena u Ljubljanu i u Brisel.

"Pitanje primene arbitražne presude po mom je sudu rešivo uz strpljiv dijalog i ako Zagreb što pre pošalje poruku da granicu koja je presudom definisana kao konačno rešenje prihvata", rekao je Pahor u razgovoru sa slovenačkim diplomatima na Brdu kod Kranja, koji su se tu okupili na dvodnevnom redovnom savetovanju.

Pahor je objasnio da bi po njegovoj proceni takvu poruku hrvatska vlada preko kredibilnog izvora bilo službenim ili neslužbenim kanalom trebalo da pošalje u Ljubljanu i Brisel, što bi onda "omogućilo sporazum obe vlade o konačnom razgraničenju".

U tome bi bila poželjna i aktivnija uloga Evropske komisije, smatra Pahor.

Pahor je dodao da će to biti njegova glavna poruka zvaničnicima EU i NATO s kojima će se, kako je planirano, sastati u Briselu početkom sledeće sedmice.

To će, kako se napominje, biti njegovo prvo putovanje u inostranstvo od nedavnog reizbora na mesto predsednika Slovenije.

"Mišljenja sam da bi bilo korisno da se u napor za implementaciju granice aktivnije uključi EK koja je na određen način i kumovala arbitražnom sporazumu", kazao je Pahor koji je 2009. jedan od potpisnika arbitražnog sporazuma.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/Darko Bandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ZORAN MARJANOVIĆ DOBIJA ALIBI? Evo ko će mu biti poslednji adut!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja