ERJAVEC PORUČIO HRVATSKOJ: Ne možete kažnjavati slovenačke ribare u slovenačkim vodama
Foto: Beta/Bor Slana

SPORNA TERITORIJA

ERJAVEC PORUČIO HRVATSKOJ: Ne možete kažnjavati slovenačke ribare u slovenačkim vodama

Region -

Slovenački ministar spoljnih poslova, Karl Erjavec, rekao je danas da će Slovenija svoje ribare i ostale državljane zaštititi od eventualnih pokušaja Hrvatske da im se naplate kazne za ulazak u deo Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaliva, koji je arbitražnom presudom pripao Sloveniji.

Diplomatska nota kojom je Hrvatska krajem prošle nedelje najavila takvu mogućnost, pošto je slovenačka policija poslala kazne četranestorici hrvatskih ribara iz Savudrije za ribolov u spornom delu zaliva, apsurdna je, rekao je Erjavec na konferenciji za novinare.

Ocenio je da za takav potez Hrvatska nema nikakva pravnog temelja, jer se radi o slovenačkim vodama.

foto: Profimedia

"Mi to doživljavamo kao medijski spin, predstavu za hrvatsku javnost jer bi bilo apsurdno kažnjavati slovenačke ribare za ribarenje u slovenačkom moru", rekao je.

Ponovio je da njegovo ministarstvo sprema tužbu protiv Hrvatske pred sudom Evropske unije u Luksemburgu i da će o celom slučaju i Evropska komisija morati "dobro da razmisli".

Na pitanje kad će odgovoriti na poslednju hrvatsku notu, Erjavec je naglasio da po diplomatskim pravilima za to postoji rok od 30 dana, ali da se Slovenija neće žuriti, budući da je sadržaj note apsurdan, a i zato što Hrvatska na više slovenačkih nota nije odgovorila.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Beta/Bor Slana

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SVEDOČILA SNAJA ZORANA MARJANOVIĆA! Evo šta je tužilaštvo htelo da čuje od nje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track