Najnovije vesti

BRUKA! SLOVENAČKA VOJSKA PUKLA NA VEŽBAMA S NATO: Lutali u prostoru, otpadali im đonovi, smrzli se do koske!
Foto: Vikipedija

sramota

BRUKA! SLOVENAČKA VOJSKA PUKLA NA VEŽBAMA S NATO: Lutali u prostoru, otpadali im đonovi, smrzli se do koske!

Region

Oko 800 najboljih slovenačkih vojnika trebalo je da dobije prolaznu ocenu sposobnosti po NATO standardu na prošlonedeljnoj vežbi, ali ne da nisu prošli, nego su se obrukali.

“Ono što su saveznici videli na vežbalištu Poček više je podsećalo na prvoaprilsku šalu. Vojnici nisu znali da manevrišu u prostoru, oprema koju im je osiguralo ministarstvo odbrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više vojnika je zbog promrzlina moralo da traži pomoć sanitetske službe i doktora”, navodi POP-TV.

 

Probleme u komunikaciji sa generalštabom i nekim generalima potvrdila je i ministarka odbrane Andreja Katič, rekavši za POP-TV da je tek iz medija saznala detalje o rezultatima provere bataljona iz Maribora, koji je prošle nedelje učestvovali u proveri borbene spremnosti za kopnene snage u okviru NATO, i da o lošim rezultatima nije na vreme informisana i da je zbog toga ogorčena i zabrinuta.

 

Pokazalo se da nema nikakve mogućnosti da Slovenija do 2022. godine formira borbeno spreman bataljon sa  naoružanjem i novim oklopnim vozilima o kojima se tek raspravlja, a za stanje se međusobno optužuju ministarka i generalštab, navodi POP-TV.

 

Kako tvrdi, zbog toga bi čak moglo doći u pitanje buduće učestvovanje slovenačke vojske u mirovnim operacijama, posebno u okviru SFOR-a na Kosovu, gde učestvuje najveći kontingent vojnika iz Slovenije, u okviru stabilizacije i održanja mira.

 

Kurir.rs/Vijesti.hr

Foto: Vikipedija

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...