CERAROVA OSTAVKA ŠOKIRALA DRŽAVU! Analitičari: To je taktički potez pred izbore!
Foto: AP / Olivier Matthys

GLASANJE U MAJU?

CERAROVA OSTAVKA ŠOKIRALA DRŽAVU! Analitičari: To je taktički potez pred izbore!

Region -

Cerar je sinoć najavio da će podneti ostavku parlamentu. Predsednik parlamenta potom u roku od sedam dana mora da sazvove sednicu na kojoj će psolanici i formalno biti obavesšteni o ostavci premijera i o tome se ne glasa.

Posle vanredne sednice vlade Cerar je sinoć rekao da se na ostavku odlučio pošto je vrhovni sud iz formalnih razloga poništio rezultat prošlogodišnjeg referenduma na kojem je opozicija pokušala da ospori vladin zakon o gradnji pruge Koper - Divača, u čemu nije uspela.

Istakao je da je to bila "kap koja je prelila čašu" nakon talasa štrajkova u javnom sektoru kojima se traži povećanje plata, što bi moglo ugroziti finansijsku stabilnost zemlje.

Cerar je rekao da ga etablirane stranke iz opozicije ali i koalicioni partneri u vladi nisu podržali u glavnim projektima.

Potpredsednici vlade, ministri poljoprivrede i spoljnih poslova Dejan Židan i Karl Erjavec bili su iznenadjeni šokantnom Cerarovom odlukom.

Zanimljivo je da je Erjavec, nekoliko sati pre ostavke, novinarima rekao da je odluka o tome da se za gradnju pruge Koper donosi poseban zakon koji je kasnije osporavan na referendumu bila greška. Ocenio je da se radi o Cerarovom "fijasku", a ne neuspehu vlade ili koalicionih stranaka.

Pojedini analitičari ocenjuju da je Cerarova ostavka taktički potez pred izbore kako bi se "probudio" onaj deo biračkog tela koji je 2014. dao glas njegovoj stranci SMC (Stranka Mire Cerara) koja je kasnije preimenovana u Stranku modernog centra (SMC), verujući da će sprovesti potrebne reforme u društvu i privredi i u politiku uvesti načelo "etičnosti".

Cerar je tada na izborima osvojio 34 odsto glasova i većinu u parlamentu, dok mu trenutne ankete na predstojećim izborima predviđaju deset odsto ili manje.

Kao glavne rezultate svog mandata premijer u ostavci navodi političku stabilnost i stabilan rast BDP-a u poslednje tri godine, ali njegovi kritičari tvrde da je na početku mandata zapravo "zaplivao" na talasu već započetog privrednog oporavka, nakon što je prethodna premijerka Alenka Bratušek izvela težak posao sanacije bankarskog sustava.

Kažu i da Cerar nije sproveo nijednu značajnu reformu, od zdravstva koje je u sve težem stanju do penzione reforme i da se pokazao kao neodlučan lider koji se ne odlučuje na krupne i politički rizične poteze.

Kurir.rs/ Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track