Najnovije vesti

ZBOG NEPOŠTOVANJA ARBITRAŽE: Slovenija predala pismo Evropskoj komisiji sa predlogom tužbe protiv Hrvatske
Foto: Reuters

IMAJU TRI MESECA DA ODGOVORE

ZBOG NEPOŠTOVANJA ARBITRAŽE: Slovenija predala pismo Evropskoj komisiji sa predlogom tužbe protiv Hrvatske

Region

Slovenija je danas predala pismo Evropskoj komisiji sa predlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražne odluke o granici. Predajom tog pisma formalno bi trebalo da počne rok od tri meseca u kojem bi Komisija trebalo da se izjasni hoće li sama da preuzme ovaj slučaj.

Slovenačka vlada je u sredu, na poslednjoj redovnoj sednici pre ostavke premijera Mira Cerara, prihvatila sadržaj pisma i obavezala se na podizanje tužbe protiv Hrvatske pred Evropskim sudom ako to ne učini Evropska komisija i ako Hrvatska bude i dalje odlagala primenu arbitražne odluke.

Sadržaj pisma za sada je pod oznakom tajnosti. Navodi se da, prema do sada poznatim informacijama, pismo sadrži opise konkretnih primera kršenja evropskog prava zbog hrvatskog nepriznavanja arbitražne odluke o razgraničenju dve države, a time se u njemu nalaze i svi elementi tužbe.

U pismu je više od stotinu stranica materijala. Evropska komisija ima tri meseca za odgovor i odluku o tome hoće li pokrenuti postupak protiv Hrvatske i preuzeti ovaj slučaj u svoje ruke.

Ako se to ne dogodi, Slovenija će sama nastaviti sa radnjama pokretanja tužbe.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...