SLOVENCI UVOZE IZ SRBIJE I BIH 5.000 RADNIKA: Evo ko ima šansu da dobije posao do leta u deželi!
Foto: Profimedia

u problemu

SLOVENCI UVOZE IZ SRBIJE I BIH 5.000 RADNIKA: Evo ko ima šansu da dobije posao do leta u deželi!

Region -

LJUBLJANA - Slovenački turistički radnici očekuju i ove godine porast turista i turističkih noćenja, ali suočavaju se sa manjkom zaposlenih. Sloveniji nedostaje čak 5.000 ljudi koje imaju nameru da dovedu iz okruženja.

"Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred letnju sezonu nedostaje oko 5.000 radnika i taj broj koje će verovatno nadoknaditi angažovanjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne", navode slovenački mediji

.

Zapošljavanje stranih kuvara, konobara, sobarica i sličnih struka u turizmu biće potrebno i narednih godina jer je domaći kadar preopterećen, a njihov sindikat se već godinama žali na niske plate i viosoke poreze za prekovremeni rad.

Posle četiri godine uzastopnog turističkog rasta Slovenija je lani imala 4,7 miliona turističkih poseta i 11,9 miliona noćenja. Očekuje se da će i ove godine zabeležiti rast broja noćenja i prihoda, ali je problem hroničan manjak zaposlenih.

"Nedostatak zaposlenih osetio se već sada za uskršnje praznike i već nas je strah kako će da bude u vreme glavne turističke sezone" rekla je sekretar Sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu Karmen Leban.

Kurir.rs/Delo

Fotp Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track