25 PARTIJA U BORBI ZA 90 POSLANIČKIH MANDATA: Slovenci biraju nov parlament
Foto: Reuters

počelo glasanje

25 PARTIJA U BORBI ZA 90 POSLANIČKIH MANDATA: Slovenci biraju nov parlament

Region -

LJUBLJANA - Birališta u Sloveniji otvorena su jutros od 7.00 sati za 1,7 miliona glasača na parlamentarnim izborima u Sloveniji.

Ne očekuje se da će izbori biti završeni nečijom ubedljvom pobedom, ali bi antiimigrantski nastrojena partija Janeza Janše, koja uživa podršku mađarskog premijera Viktora Orbana, mogla da postigne značajan uspeh.

foto: Reuters

Glasači će birati između 1.600 kandidata za 90 poslaničkih mesta, a učestvuje ukupno 25 partija. Preliminarni rezultati očekuju se do 22 sata.

Slovenački glasači izlaze danas na parlamentarne izbore, za koje se ne očekuje da će se završiti s jasnim ishodom, ali bi antiimigrantski nastrojena partija Janeza Janše, koja uživa podršku mađarskog premijera Viktora Orbana, mogla da postigne značajan uspeh.

foto: Reuters

Miro Cerar

Slovenci izlaze na izbore raspisane nekoliko nedelja pre isteka redovnog četvorogodišnjeg mandata sadašnjeg saziva parlamenta, pošto je u martu odlazeći premijer Miro Cerar iznenada podneo ostavku zbog neuspelog železničkog projekta.

foto: AP

Marjan Šarec

Poslednje ankete pokazuju da bi desničarska opoziciona Slovenačka demokratska stranka Janeza Janše, mogla bi da osvoji oko 25 odsto glasova. Nju sledi lista bivšeg glumca Marjana Šareca, posle koje dolaze socijaldemokrati i Cerarova stranka.

foto: Reuters

Ne očekuje se da će ijedna stranka osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu koji ima 90 mesta, a verovatno će, posle glasanja, uslediti pregovori o formiranju koalicione vlade, zaključuje američka agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuers

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track