BALKAN POTRESLA PRIČA O ZAROBLJENIM MALIŠANIMA! BOSANCI I HRVATI NUDE POMOĆ: Čekamo poziv s Tajlanda, imamo spremne ljude!
Foto: Tanjug/ AP

REGION U PRIPRAVNOSTI

BALKAN POTRESLA PRIČA O ZAROBLJENIM MALIŠANIMA! BOSANCI I HRVATI NUDE POMOĆ: Čekamo poziv s Tajlanda, imamo spremne ljude!

Region -

Drama 12 dečaka i njihovog trenera koji su više od deset dana zarobljeni u pećini na severu Tajlanda, aktuelna je tema i na Balkanu.

Ceo svet je na nogama, sa posebnom pažnjom se prate dešavanja. I u Gorskoj službi spasavanja Bosne i Hercegovine prate situaciji i spremni su da pomognu.

Ono što je najvažnije, prema rečima Zdenka Marića, predsednika GSS BiH, on i kolege su spremni da pomognu.

"Imamo spremne ljude. Samo u našim krugovima imamo najmanje pet sposobnih ronilaca, koji su voljni i sposobni da pomognu mališanima na Tajlandu. Oni su u stanju zadatak da obave besprekorno. Mi smo spremni i čekamo poziv", kazao je Marić.

On je rekao da je akcija na Tajlandu teška, opasna i rizična, ali ako bi došao poziv za pomoć da bi odmah poziv prihvatili.

12 DEČAKA U PEĆINI UČE DA RONE: 6 sati moraće da plivaju kroz mračne vodene tunele do SPASA! (FOTO, VIDEO)

"Naše kolege na čelu sa Esadom Humom i Goranom Mitrićem, osposobljeni su za takve vrste zadataka. Verujem da bi posao obavili za čistu desetku", dodao je Marić.

I Hrvati ponudili pomoć

Dinko Novosel, Ivica Čukušić, Darko Bakšić i Petra Kovač Konrad pripadnici su deveteročlanog tima ronilaca HGSS i trenutno su svi u stanju pripravnosti i budno prate situaciju na Tajlandu.

U slučaju da tajlandskim vlastima i britanskim roniocima koji vode akciju spasavanja dečaka bude potrebna dodatna pomoć, deo hrvatske ekipe staviće im se na raspolaganje.

"Zasad nema nikakvih novosti. Naši su članovi u stanju pripravnosti i ako nas pozovu, mi smo spremni da se odazovemo. Sve zavisi od strategije izvlačenja dece iz te pećine. Naši su članovi obučeni za takav rad, svake godine imamo više vežbi spasavanja unesrećenih iz podvodnih pećina pa ako bude potrebe, naši ljudi će na Tajland", rekao je pročelnik HGSS Vinko Prizmić.

Kurir.rs/ Radio Sarajevo

Foto: Tanjug/ AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track