NAJVEĆI ALKOHOLIČARI NA SVETU: Ova zemlja regiona troši 2 puta više žestine od svetskog proseka!
Foto: Shutterstock

statistika

NAJVEĆI ALKOHOLIČARI NA SVETU: Ova zemlja regiona troši 2 puta više žestine od svetskog proseka!

Region -

Sa registrovanom potrošnjom od 10,5 litara čistog alkohola po stanovniku starijem od 15 godina, Slovenija je daleko ispred prosečne svetske potrošnje od 6,4 litra, ali i ispred proseka u evropskoj regiji u kojoj se prosečno popije 9,8 litara, upozoravaju u utorak slovenački lekari.

Registrovana potrošnja alkohola u Sloveniji smanjena je prošle godine za jedan litar po stanovniku, ali je još uvek previsoka, a zdravstveni i drugi troškovi države vezani za alkoholizam daleko su viši od onoga što se dobije kroz akcize na alkohol, upozorio je nacionalni Institut za javno zdravlje.

"Izloženost alkoholu veliki je rizik za više vrsta karcinoma koji se povezuju s preteranom konzumacijom. Što više i češće neka osoba pije alkohol, više je i rizika za rak", upozorila je Mercedes Lorenčič iz Instituta za javno zdravlje.

Upozorila je i na sve više troškove lečenja alkoholizma, ali i njime uzrokovanih drugih bolesti i socijalnih posledica, tako da ti troškovi daleko premašuju ono što država dobije naplatom poreza i taksi na alkoholna pića.

Barbara Lovrečič iz iste ustanove ističe da je pogrešno mišljenje kako su pivo i vino manje opasni u odnosu na žestoka pića.

"Ne postoje manje ili više štetna alkoholna pića jer sva sadrže etanol", rekla je. Svejedno je jesmo popili nekoliko boca piva ili jednim žestokim pićem, naglasila je Lovrečičeva.

Kurir.rs/Index

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track