OPLJAČKAO 20.000 EVRA IZ  SLOVENAČKE BANKE PA OD DRŽAVE TRAŽIO 80.000 € ODŠTETE ZBOG KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA: Evropski sud presudio u njegovu korist!
Foto: EPA

isplatilo mu se

OPLJAČKAO 20.000 EVRA IZ SLOVENAČKE BANKE PA OD DRŽAVE TRAŽIO 80.000 € ODŠTETE ZBOG KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA: Evropski sud presudio u njegovu korist!

Region -

Evropski sud za ljudska prava presudio je u korist državljanina Litvanije koji je u Sloveniji osuđen za pljačku banke.

Slovenija mora da mu isplati odštetu jer su mu tokom suđenja obezbedili prevodioca za ruski, a ne za njegov materinji litvanski jezik, a na ruski su bili prevedeni i dokumenti i izjave svedoka koji su mu prezentovani tokom suđenja 2002. godine.

Litavac Danas Vizgird bio je uhapšen zajedno sa još petoricom saučesnika 20 minuta posle pljačke oko 20.000 evra iz manje banke u mestu Radovljica na severozapadu zemlje. On je osuđen na 8 godina i 4 meseca zatvora i u međuvremenu je izdržao kaznu. Najpre je pred slovenačkim sudovima pokrenuo postupak zbog navodnog kršenja ljudskih prava i prava na pošteno suđenje i tražio 80.000 evra odštete.

Vrhovni i Ustavni sud Slovenije odbili su njegovu tužbu, uz obrazloženje da je e razumeo ruski jezik i na ruskom komunicirao sa advokatom i sudskim većem. On se potom žalio u Strazburu i dobio odštetu od 6.400 evra za neimovinsku štetu, a Slovenija mora da mu vrati i 2.500 evra za sudske troškove.

Evropski sud za ljudska prava konstatovao je da slovenački sudovi nisu proverili da li osuđeni Litavanac zna ruski jezik tako dobroi da može da se brani tokom procesa.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto ilustracija EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track