Najnovije vesti

SLOVENAČKI SURFER ČUDOM PREŽIVEO U PODIVLJALOM MORU: Goran Jablanov (47) plivao 40 kilometara i posle 26 sati isplivao u Italiji, a onda uradio nešto još neverovatnije!
Foto: printscreen AP/Nestali.hr

spasio se

SLOVENAČKI SURFER ČUDOM PREŽIVEO U PODIVLJALOM MORU: Goran Jablanov (47) plivao 40 kilometara i posle 26 sati isplivao u Italiji, a onda uradio nešto još neverovatnije!

Region

Slovenački surfer Goran Jablanov proveo je 26 sati u olujnom moru i preživeo nemoguće, doplivaši iz Hrvatske do italijanske obale.

Niko ne može da se načudi kako je ovaj 47-godišnji Ljubljančanin, inače profesor fizičkog, uspeo da preživi u podivljalom moru i uslovima u kojima, prema rečima stručnjaka, normalan čovek može da preživi tek 12 sati.

Italijanski Il Pikolo piše da je Jablanova more izbacilo na plažu Kosta dei Barbari, kod mesta Sistijana, udaljenom 19 kilometara od Trsta. Ljubljančanin je kada se dokopao kopna otišao do obližnjeg kafića zamolio da telefonira i pozvao Hitnu pomoć koja ga je prebacila u bolnicu, odakle se javio supruzi. Samo nekoliko sati kasnije Slovenac je pušten na kućno lečenje.

Goran je preživeo 26 sati u hladnom i uzburkanom moru i preplivao oko 40 kilometara. Kada se dokopao obale bio je prehlađen i dehidriran, ali sve u svemu dobro. Da podsetimo, Jablanov je sa prijateljem iz Hrvatske odlučio da surfuje po divljim talasima izazvanim orkanskim jugom, ali vrlo brzo stvari su krenule po zlu i dvojac se odjednom našao u moru. Hrvat je nekako uspeo da se dokopa obale, dok je Slovenca odnelo more.

Šef slovenačke Civilne zaštite Srečko Šestan za POP TV je rekao da je ključnu ulogu u njegovom preživljavanju, osim iskustva i izvrsne fizičke kondicije, odigralo i neoprensko surfersko odelo koje je nosio i koje ga je spasilo od pogibije. Na ruku mu je išla i relativno visoka temperatura mora za ovo doba godine, a uz to se nije odvajao od daske sa kojom je ušao u more.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto printscreen AP/Nestali.hr

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...