ZORAN JANKOVIĆ, GRADONAČELNIK LJUBLJANE: Pobeđujem jer sam i Srbin i Slovenac!
Foto: Facebook/Zoran Janković

SARAĐUJE SA SVIMA

ZORAN JANKOVIĆ, GRADONAČELNIK LJUBLJANE: Pobeđujem jer sam i Srbin i Slovenac!

Region -

BEOGRAD - Bitno je međusobno poštovanje, jer tada je i suživot moguć, kaže gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, uz poruku da je važno da gradovi međusobno razmenjuju iskustva, a da je Ljubljana otvorena prema svima i da iskustva rado deli.

Janković, koji se nedavno lako izborio i za peti mandat opisuje sebe kao "čistokrvnog mešanca" - po majci je Slovenac, a po pokojnom ocu Srbin, na šta je, kaže u intervjuu za Novosti, ponosan.

Na pitanje koji su problemi onih koji godinama nisu mogli da srede papire, jer je bilo mnogo Srba koji su ćiveli u Sloveniji, odgovara: "Koliko sam upućen, mislim da su se stvari oko toga sredile". On kaže i da Ljubljana sarađuje sa gradovima bivše Jugoslavije, i to veoma dobro.

foto: Facebook/Zoran Janković

"Sarađujemo sa svim gradonačelnicima država bivše Jugoslavije - Beograda, Zagreba, Sarajeva, Podgorice, Skoplja. Razmenjujemo iskustva i učimo jedni id drugih", rekao je Janković.

On ističe da je Ljubljana 2016. bila Zelena prestonica Evrope, a to je, ukazuje, najveće priznanje koje grad može da dobije.

foto: Facebook/Zoran Janković

"Zasad smo to jedini ostvarili u ovom delu Starog kontinenta. Od tada mnogi gradovi, ne samo evropski već i šire, žele da uče od nas", navodi Janković.

Prema njegovim rečima, gradovi i države moraju se povezivati i sarađivati "jer niko ne može da živi sam".

"Zdrava nacionalna svest i osećaj pripadnosti nisu ništa loše, dok njihovi preterani oblici vode u krajnost i pogubnost. Kao što poštuješ svoje, moraš poštovati i tuđe", zaključuje gradonačelnik Ljubljane.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Facebook/Zoran Janković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja