SKANDAL U SLOVENIJI! MINISTAR KULTURE POD ISTRAGOM ZBOG MOBINGA: Maltretirao saradnika mesecima, muškarac se ubio jer nije više mogao da izdrži
Dejan Prešiček, Foto: Youtube/Printscreen

DOVEO ZAPOSLENOG DO SAMOUBISTVA

SKANDAL U SLOVENIJI! MINISTAR KULTURE POD ISTRAGOM ZBOG MOBINGA: Maltretirao saradnika mesecima, muškarac se ubio jer nije više mogao da izdrži

Region -

Slovenačka policija istražuje da li se dugogodišnji službenik ministarstva kulture Tomaž B. ubio posle višemesečnog "maltretiranja, ponižavanja i mobinga" koji su nad njim sprovodili ministar Dejan Prešiček i njegov zamenik Jan Škoberne.

"Zbog medijskih natpisa o šikaniranju službenika ministarstva za kulturu proveravamo da li ima naznaka krivičnog dela. Budu li sumnje potvrđene, počećemo s pretkrivičnim postupkom i o tome obaveštavati državno tužilaštvo", navela je policija u Ljubljani.

Portali i alternativni mediji bliski opoziciji objavili su prošle nedelje da se dugogodišnji službenik ministarstva Tomaž B, otac dvoje dece, ubio posle višemesečnog maltretiranja i da mejnstrim mediji i vladajuća koalicija pokušavaju da zataškaju skandal jer vodeća mesta u tom ministarstvu drže Socijaldemokrate (SD), bitni za opstanak vlade premijera Marjana Šareca.

U utorak je navode o problematičnim odnosima u ministarstvu za kulturu potvrdio i sindikat zaposlenih u sektoru kulture "Glosa", pozvavši premijera da interveniše i smeni sadašnjeg ministra.

Vodeći slovenački mediji su objavili i pismo zaposlenih u ministarstvu u kome navode da od predsednika vlade očekuju da odmah deluje kako bi prestala praksa "bezdušnog iskorišćavanja javnih službenika i sredstava u privatne svrhe pod izgovorom službenih zaduženja".

Portal Požarreport tvrdi kako je iz više izvora među novinarima i u ministarstvu doznao da se dugogodišnji službenik ministarstva prošle nedelje psihički slomio posle trajnog maltretiranja jer su ga ministar i njegovi saradnici koristili kao privatnog vozača za članove njihovih porodice, iako mu to nije bio posao, a uz to su ga maltretirali, ponižavali i pretili mu.

Za sadašnjeg ministra kulture navodno postoje informacije da je i u ranijoj službi kao direktor ljubljanskog Konzervatorijuma za mziku i balet u Ljubljani pretio zaposlenima.

Premijer Šarec je zbog toga svog ministra kulture pismeno pozvao da se izjasni o optužbama i razjasni slučaj.

Ministar Dejan Prešiček izjavio je da je s premijerom već imao razgovor o spomenutom slučaju i da će o tome naknadno dati pismenu izjavu, ali da se ne oseća krivim za smrt radnika i da misli da nije uradio ništa što bi bilo uzrok tragedije.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja