NESVAKIDAŠNJA DUHOVNA RADOST ZA VERNIKE U KOPRU I SLOVENIJI: Blagosiljali zemljište na kome će biti podignut pravoslavni hram
Foto: Kurir

NESVAKIDAŠNJA DUHOVNA RADOST ZA VERNIKE U KOPRU I SLOVENIJI: Blagosiljali zemljište na kome će biti podignut pravoslavni hram

Region -

Pravoslavni vernici u Kopru u Sloveniji imali su nesvakidašnju duhovnu radost.

Nekoliko stotina vernika iz Kopra i drugih mesta iz Slovenije okupilo se kako bi učestvovali u svetoj Liturgiji i blagosiljanju Časnog krsta i zemljišta na kome će biti podignut Pravoslavni Hram.

Pravoslavna parohija u Kopru je osnovana pre više od četrdeset godina i od svog osnivanja do danas bogosluženja vrši u hramovima koje joj je ljubazno ustupala na korišćenje Rimokatolička biskupija u Kopru.

„Ovde nikada do sada kroz istoriju nisu postojale Crkve, Crkve smo imali u Ljubljani, u Celju i Mariboru koje su izgrađene između Prvog i Drugog svetskog rata. Po nalogu Hiltera u srušene su u Mariboru i Celju. Nakon toga narednih skoro 80 godina ništa nije rađeno na tom polju. Sada smo uradili dokumentaciju, potrebna nam je sada još samo dozvola lokalnih vlasti, nadamo se da će to biti u skorije vreme kako bi mogli da nastavimo sa daljim radom. Nadamo se da ćemo u skorije vreme izgraditi Hram u kom će našu ljudi moći da se okupljaju, gde će deca moći i dalje da neguju svoju kulturu, tradiciju i da čuvaju veru svoju“ – istakao je koparski paroh jerej Dejan Mandić.

foto: Kurir

Rimokatolički hram svete Marte koju sada koristi pravoslavna zajednica je postao tesan za sav narod koji dolazi na redovna bogosluženja.

„Crkvu koju danas koristimo dobili smo tada u prilično zapuštenom stanju. Mi smo je uredili tako da je ona primerena i jednako vredna svim Crkvama pravoslavnim, samo što ona nije naša. Ona je pozajmljena od Rimokatoličke Crkve i njima hvala na tome, ali znate, sve što pozajmite morate jednog dana i da vratite“ – rekao je Savo Radić, višedecenijski član Crkvenog odbora u Kopru.

Posle pune četiri decenije postojanja došlo je vreme da Pravoslavna Parohija u Kopru otpočne ostvarenje dugogodišnje ideje o podizanju pravoslavnog hrama. Zahvaljujući dugogodišnjem gradonačelniku Kopra Borisu Popoviću koji je na mestu Župana koparskog proveo 16 godina, grad je dodelio zemljište za ivu vrstu namene, a zahvaljujući dobrotvoru Mladenu Milanoviću, velikom ktitoru Srpske Pravoslavne Crkve, zemljište je otkupljeno i preneto u vlasništvo Pravoslavne parohije koparske.

„Gospod je tako odredio, možete misliti, da se posle gotovo 100 godina pojavi jedan Srbin da kupi zemljište i ako Bog da ja ću početi graditi Hram ovde u Kopru, sagradiću kriptu i temelje a onda ćemo u dogovoru sa Mitropolitom Porfirijem videti da se i građani tu uključe“ – izjavio je Mladen Milanović.

foto: Kurir

Svetoj liturgiji su pored Velikog broja vernika prisutstvovali i biskup Kopra monsinjor Jurij Bizjak, Zorana Vlatković, ambasador Republike Srbije u Sloveniji, Ivana Jakšić Matović, konzul Republike Srbije u Sloveniji i Mladen Milanović koji je, kupivši zemljište na kojem će biti izgrađen hram, postao prvi priložnik budućeg hrama u Kopru.

Na parceli na kojoj će biti izgrađen Pravoslavni Hram Mitropolit Porfirije, je uz sasluženje Episkopa Sergija, Episkopa Nikodima i sveštenstva, savršio čin blagosiljanja novog krsta postavljenog na mestu izgradnje budućeg oltara. Ovom činu prisustvovali su aktuelni gradonačelnik Kopra gospodin Aleš Bržan kao i gospodin Boris Popović koji je na funkciji gradonačelnika Kopra proveo proteklih 16 godina.

„Kroz vekove, Hrišćanstvo pre svega a onda i Pravoslavlje, cvetalo je i davalo svoje plodove. Bog hoće i hteo je da u naša vremena bude Pravoslavnih ovde više nego što ih je ranije bilo. I zato mi pravoslavni imamo potrebu da imamo mesto na kome se obraćamo Bogu. Do sada smo to činili zahvaljujući ljubavi Katoličke Crkve i njenih biskupa. Gde god se nalazimo njihovom ljubavlju i brigom u njihovim Hramovima mi služimo svoje Liturgije. Ali u jednom trenutku dođe punoća, slože se okolnosti i stvori se potreba da imamo svoj Hram i svoje mesto da bi smo tu obogatili način moljenja, obogatili duhovni prostor na kojem se nalazimo tako što ćemo podići i Hram u slavu Božiju na svoj način, i na tom mestu moliti se Bogu da bi smo sebe izgrađivali, da bi smo utvrđivali svoj identitet, jer identitet nije samo biološka kategorija nego je i duhovni obraz pojedinca i naroda. U Hramu Božijem se neguje duhovnost i duhovni identitet a onda i sve ostalo što iz njega proishodi. Tako što postajemo čvrsti u svome korenu ali jedino i samo tako otvoreniji za izgrađivanje zajednice susretanja sa drugima i drugačijima“ – poručio je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track