SLOVENAČKI PREMIJER UPOZORAVA: Slep je onaj ko ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju u komšiluku!
Foto: Printscreen YouTube

alarmantno

SLOVENAČKI PREMIJER UPOZORAVA: Slep je onaj ko ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju u komšiluku!

Region -

LJUBLJANA - Slovenački premijer Marjan Šarec upozorio je danas da se u slovenačkom susedstvu opet bude "fašizam, nacizam i slične ideje", a povodom objavljivanja istorijskih karata u Italiji i Mađarskoj, na kojima su delovi slovenačke teritorije prikazani kao delovi tih država.

"Slep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju i u našem komšiluku", rekao je Šarec okupljenima na skupu u Brestanici, gde je Društvo izbeglica i prognanika iz Drugog svetskog rata obeležilo dan sećanja na svoja ratna stradanja.

"Opet se crtaju geografske karte i obnavljaju stare tradicije, pa čak i pozivi na popisivanje slovenačke manjine u susednoj državi, kako bi imala što manje prava", kazao je Šarec.

On je rekao da Slovenija želi da živi u dobrosusedskim i prijateljskim odnosima sa svima u svetu.

"Ali, ne smemo ćutati kad se opet rađaju nacističke, fašističke i slične ideje", kazao je slovenački premijer.

Slovenija je ranije danas osudila kao provokaciju istorijsku geografsku kartu Mađarske koja uključuje i veliki deo Slovenije, a koji je na Tviteru objavio kabinet za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Na karti je u sklopu "Velike Mađarske" i slovenačko Prekomurje koje je pre Trijanonskog mirovnog ugovora sklopljenog nakon Prvog svetskog rata pripadalo ugarskom delu Austrougarske monarhije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track