SLOVENIJA UVODI ZABRANU SEOSKIH STRAŽA KOJE ZAUSTAVLJAJU MIGRANTE NA GRANICI: Ko napravi prekršaj slede paprene kazne!
Foto: Youtube/Printscreen

nova pravila

SLOVENIJA UVODI ZABRANU SEOSKIH STRAŽA KOJE ZAUSTAVLJAJU MIGRANTE NA GRANICI: Ko napravi prekršaj slede paprene kazne!

Region -

Slovenačka vlada poslala je danas u parlamentarnu proceduru predlog izmena zakona o državnoj granici i zakona o javnom redu i miru kojima se zabranjuje delovanje tzv. seoskih straža koje su se pojavile uz granicu s ciljem zaustavljanja ilegalnih migranata.

Tim zakonskim izmenama predviđa se novčano kažnjavanje osoba ili grupa koje uz granicu paradiraju u maskirnim uniformama ili sa replikama oružja, odnosno takozvanih protivmigrantskih "seoskih straža".

Zaštita državne granice u isključivoj je nadležnosti policije, a takozvane seoske straže i paravojne garde pokušavaju da se mešaju u rad policije, ometajući time njen rad, i u delu javnosti podstiču uznemirenost i strah, navela je vlada u saopštenju nakon dopisne sednice, prenosi Hina.

Slovenačka vlada predložila je zabranu "svakog postupanja pojedinca ili grupe čiji je cilj nadzor državne granice na način koji je jednak ili podseća na izvodjenje policijskih dužnosti", što znači da pojedinci ili grupe u pograničnom pojasu ne smeju da se pojavljuju u maskirnim ili sličnim uniformama ili sa replikama oružja, a za prekršaj su zaprećene i visoke novčane kazne.

Kako se navodi, pojedinac koji napravi takav prekršaj kažnjavaće se sa najmanje 1.000 evra, a ako ga napravi kao deo grupe kaznom od najmanje 1.500 evra.

Slovenačka javnost u prethodnom periodu bila je uznemirena okupljanjem pripadnika tzv. Štajerske straže, kontroverznog Andreja Šiška iz Maribora, koji tvrdi da oni pomažu policiji u odvraćanju mogućeg novog migrantskog talasa. Dodaje se da će vladin predlog doći na dnevni red parlamenta na usvajanje do kraja godine.

Slovenačka policija u subotu je u blizini Krškoga legitimisala i privela na informativni razgovor više pripadnika Šiškove formacije i zaplenila više komada replika oružja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track