SASTANAK PAHORA I ČLANOVA PREDSEDNIŠTVA BIH! Lider Slovenije poručio: Mi Slovenci imamo poverenje u budućnost BiH!
Foto: Profimedia

prijateljski

SASTANAK PAHORA I ČLANOVA PREDSEDNIŠTVA BIH! Lider Slovenije poručio: Mi Slovenci imamo poverenje u budućnost BiH!

Region -

Članovi Predsedništva BiH, Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, sastali su se danas u Ljubljani sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji je rekao da je reč o dvema prijateljskim državama , kao i da je zvanična Ljubljana naklonjena BiH.

Govoreći o evroatlantksim integracijama, Pahor je rekao da je BiH ključna zemlja.

"Ako će Evropa zbog svojih unutrašnjih problema kasniti u širenju, onda će ta teritorija zakasniti, ne samo da se očuva mir, nego i da napreduje - što je želja i EU i država u regionu. Bosna i Hercegovina je ovde ključna", kazao je Pahor.

Naveo je da će se u tom kontekstu govoriti o Severnoj Makedoniji prema kojoj je evropka politika napravila grešku i nije se držala reči koju je dala Severnoj Makedoniji.

"Napravili su ogromne promene, ispunila je sve, ispunila očekivanja i nije dobila zeleno svetlo za pregovore", kazao je Pahor.

Pahor je naveo da su pohvaljeni politički odnosi dve zemlje i govorili o brojkama koje ukazuju na odličnu privrednu saradnju koja iznosi 1,4 milijarde evra robne razmene i da razmena raste.

"BiH je treća destinacija za investicije slovenačkih preduzeća u inostarnstvu, imamo preko 100 preduzeća u BiH. Mi Slovenci imamo poverenje u budućnost BiH. Tamo žive tri naroda, naša bliska država i prijateljska i želeli bismo da se ti odnosi poboljšavaju. Gotovo hiljadu đaka i studenata iz BiH dobija stipendije ovde u Sloveniji. Raduje me što ste došli sva trojica, to je prilika za nastavak intenzivnog političkog, ekonomskog i ljudskog odnosa. Učinićemo sve u našoj moći da očuvamo mir na ovim prostorima", kazao je Pahor, prenela je sarajevska N1 tv.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track