BORBA PROTIV KORONE U REGIONU U Hrvatskoj druga faza popuštanja mera, u CG novi slučaj zaraze, još 69 obolelih u Srpskoj
Foto: Profimedia

kovid-19

BORBA PROTIV KORONE U REGIONU U Hrvatskoj druga faza popuštanja mera, u CG novi slučaj zaraze, još 69 obolelih u Srpskoj

Region -

Prema današnjem preseku epidemiološke situacije u Crnoj Gori potvrđen je jedan novi slučaj zaraze korona virusom.

Institut za javno zdravlje saopštio je da je testirano 164 uzorka.

Radi se o slučaju iz Bijelog Polja kod kojeg ne postoje podaci o jasnom izvoru inficiranja i koji se trenutno epidemiološki istražuje.

Ukupan broj zaraženiih od početka epidemije u Crnoj Gori je 323. Broj oporavljenih trenutno iznosi 249.

foto: EPA / Boris Pejović

PRVI PUT NAKON DVA MESECA TRAMVAJI NA ULICAMA SARAJEVA

Prvi put nakon dva meseca pauze zbog pandemije korona virusa sarajevki tramvaji su bili u probnoj vožnji gradskim ulicama kako bi spremni dočekali početak normalnog odvijanja javnog gradskog saobraćaja. Epidemiološke procene su da bi tramvaji mogli početi redovno da rade za 10-15 dana, preneo je sarajevski portal Klix.

V. d. direktora GRAS-a Jakub Kubur kaže da mu je zadovoljstvo što je nakon dugog perioda danas napravljena funkcionalna proba vozila i infrastrukture.

"Proverićemo stanje pruge, mreže i tehničku ispravnost vozila kako bismo otklonili sve eventualne nedostatke do izmene naredbe i početka prevoza putnika", rekao je Kubur.

foto: Profimedia

U HRVATSKOJ DRUGA FAZA POPUŠTANJA MERA

Hrvatska danas ulazi u drugu fazu popuštanja epidemioloških mera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje zdravstvenog sistema i početak rada delatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, berbernica i pedikera.

Vladinim planom za pokretanje privrednih I drugih delatnosti u okolnostima epidemije korona virusa predviđeno je da se u drugoj fazi postupno normalizuje rad javnog zdravstvenog i privatnog zdravstvenog sistema, ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mera, preneli su hrvatski mediji.

Osim toga, iako nije bilo najavljeno u planu za drugu fazu, danas se otvaraju i dečja igrališta i sportski teren, najavio je sinoć direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, podseća zagrebački portal Index.

Ministar Davor Božinović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog staba kazao da se mera zabrane okupljanja, koja je važila do danas, neće dalje produžavati.

U trećoj fazi popuštanja mera, koja bi trebalo da počne 11. maja biće omogućeno okupljanje do 10 osoba na jednom mestu, uz poštovanje mera fizičke udaljenosti te rad trgovačkih centara, uz poštovanje posebnih epidemioloških mera.

foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

U SRPSKOJ 69 NOVIH SLUČAJEVA, UKUPNO 969 OBOLELIH

U Republici Srpskoj registrovano je 69 novih slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih povećan na 969, saopštio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Šeranić je rekao da je su u poslednja 24 časa testirano 447 laboratorijska uzorka.

Najviše ih je iz Banjaluke - 22.

Šeranić je na redovnoj konferencii za novinare rekao da je 18 pozitivnih iz Doma za starije i dvoje zaposlenih u toj ustanovi.

U pitanju su dva medicinska radnika I troje pozitivnih iz karantina.

Oporavljena je 381 osoba, istakao je ministar Šeranić na redovnoj konferenciji za novinare.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track