REGION U BORBI PROTIV KORONE: U Severnoj Makedoniji 29 novih slučajeva zaraze, u Sloveniji bolja epidemiološka situacija
Foto: EPA / Georgi Licovski

KOVID-19

REGION U BORBI PROTIV KORONE: U Severnoj Makedoniji 29 novih slučajeva zaraze, u Sloveniji bolja epidemiološka situacija

Region -

U Severnoj Makedoniji potveđeno je 29 novih slučajeva korona virusa, a šest pacijenata je ozdravilo, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na Fejsbuku naveo da su od početka epidemije korona virusa u Severnoj Makedoniji dijagnistikovana ukupno 1.723 zaražena gradjana, da je ozdravilo 1.235, a preminulo 95 pacijenata.

"Trenutno broj aktivnih slučajeva kovida 19 iznosi 393", napisao je Filipče. U poslednja 24 sata napravljeno je 349 testiranja na korona virus, a od početka epidemije ukupno 20.088.

foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

U BIH UKUPNO 2.210 OBOLELIH OD KORONE

U Federaciji BiH korona virus danas je potvrdjen kod pet osoba od kojih su dva nova slučaja zabeležena u Žepču, a po jedan u Sarajevu, Zenici i Tešnju.Kako je ranije danas saopšteno, u RS su registrovana 33 novoobolela od korona virusa, a dve osobe su umrle.

U BiH ukupan broj pozitivnih na korona virus porastao je na 2.210, broj preminulih je 122, dok se od bolesti oporavilo 1.178 osoba.

foto: EPA/FEHIM DEMIR

U SLOVENIJI SVE BOLJA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Epidemiološko stanje pandemije korona virusa u Sloveniji je sve bolje, pa je danas najavljeno da će uskoro biti otvorene sve prodavnice, a preduzimaju se i pripreme za pokretanje turizma, javila je agencija Hina.

"Istina, epidemiju nismo sasvim zaustavili, ali smo na dobrom putu. Nakon skoro dva meseca ukida se značajan opseg dosadašnjih restrikcija za trgovinu i turizam", rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani državni sekretar ministarstva privrede Simon Zajc.

Precizirao je da će od ponedeljka raditi sve prodavnice, ukjučujući i velike trgovinske centre, kao i lokali i restorani, ne samo na otvorenim nego i u zatvorenim prostorima, otvaraju se i kuhinje, a stvaraju se i pretpostavke za otvaranje turističkih objekata.

Medjutim, ostaje i dalje da se pri pružanju usluga obezbedi beskontaktni odnos sa potrošačima i gostima ili minimalan kontakt.

U Sloveniji se od ponedeljka otvaraju i smeštajni kapaciteti za turiste i to oni objekti za smeštaj najviše 30 gostiju, dok fitnes centri, bazeni i diskoteke ostaju zatvoreni.

foto: EPA / Igor Kupljenik

SLOVANIJA: SAMO JEDNA OD 1.000 TESTIRANIH OSOBA POZITIVNA

Samo jedna osoba, od skoro 1.000 testiranih u poslednja 24 sata, pozitivna je na novi korona virus u Sloveniji, objavljeno je na sajtu vlade te zemlje.

Testirane su 984 osobe, a broj ukupno zaraženih porastao je na 1.464 osoba, prenosi agencija STA i dodaje da nije zabeležen nijedan novi smrtni slučaj.

Hospitalizovana su ukupno 32 pacijenta, od kojih je sedam na odeljenju intenzivne nege.

foto: EPA / IGOR KUPLJENIK

U REPUBLICI SRPSKOJ 33 ZARAŽENE OSOBE, UKUPNO 1.201 OBOLELIH

U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj su registrovane 33 novoobolele osobe od korona virusa među 697 analiziranih uzoraka.

"Reč je o 17 muškaraca i 16 žena. Četiri osobe muškog pola su mlađe životne dobi, šest srednje i sedam osoba je starije životne dobi. Jedna osoba ženskog pola je mlađe životne dobi, deset je srednje i pet je starije životne dobi", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Tri osobe su hospitalizovane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama. Ukupno 22 osobe su navele kontakt sa pozitivnim licima, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

Novi virus korona potvrđen je i kod jednog korisnika doma za starija lica iz Kneževa.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.201 slučaj virusa korona, a oporavilo se 511 osoba. Od posledica COVID 19 preminula je 81 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 19.872 osobe.

foto: EPA / Fehim Demir

CRNA GORA: PODGORICA ZVANIČNO BEZ INFICIRANIH KORONA VIRUSOM

Podgorica je od jutros i zvnično grad bez "aktivnih" slučajeva inficiranih korona virusom.

Institut za javno zdravlje saopštio je da je od početka epidemije u Podgorici bilo zabeleženo ukupno 160 slučajeva.

Broj inficiranih od početka epidemije u Crnoj Gori je 324 i on je već nekoliko dana uzastopno nepromenjen, dok je broj oporavljenih 309.

To znači da Crna Gora trenutno ima šest obolelih osoba - tri u Gusinju, dvoje u Ulcinju i jednu u Bijelom Polju.

foto: EPA / Boris Pejović

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track