KARANTIN STIGAO I U REGION: U Sloveniji blokada u 7 od 12 regiona, porast zaraženih se ne može ignorisati!
Foto: Profimedia, Shutterstock

preventiva

KARANTIN STIGAO I U REGION: U Sloveniji blokada u 7 od 12 regiona, porast zaraženih se ne može ignorisati!

Region -

U Sloveniji će od petka u sedam od 12 regiona biti uveden karantin, kako bi se sprečilo širenje korona virusa, odlučila je vlada te zemlje.

Od ponoći na snagu stupa i uredba o zabrani okupljanja više od 10 osoba bilo na javnim ili privatnim mestima u centralnoj Sloveniji, Gorenjskoj, Koroškoj, Zasavju, Posavju, Savinjskoj i jugoistočnom delu Slovenije.

Takva mera, uvedena je u ovim regionima jer je u protekle dve nedelje, u proseku po 140 stanovnika na 100.000 oboljevalo od virusa kovid-19.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs rekao je na konferenciji za novinare da stanovnicima ovih regiona tokom trajanja karantina neće biti dozvoljeno da izlaze iz tog regiona niti da ulaze u druge, uz određene izuzetke poput odlaska na posao ili zbog posla, odlaska kod lekara ili u apoteku, pružanja pomoći rođacima.

Hojs je dodao i da će biti dozvoljeno posećivanje groblja i sahrana, a biće dozvoljen i tranzit kroz regione.

Takođe, rekao je on, u tim regionima obavezno je nošenje maski i napolju, ne samo u zatvorenim prostorima, osim za decu do šest godina.

U regionima koji su pogođeni karantinom nalazi se 117 od 212 opština, te gradovi poput Ljubljane, Kranja i Celja, dok Maribor i Koper nisu obuhvaćeni odlukom.

Hojs je dodao da se za sada neće menjati uredba o granicama.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track