PANDEMIJA KORONE U SLOVENIJI: Počinje vakcinacija! Ublažavanje mera od 28. decembra do 4. januara, a evo za koga će to važiti
Foto: EPA/IGOR KUPLJENIK

kovid-19

PANDEMIJA KORONE U SLOVENIJI: Počinje vakcinacija! Ublažavanje mera od 28. decembra do 4. januara, a evo za koga će to važiti

Region -

Frizerski saloni, pijace i kiosci moći će da rade u periodu od 28. decembra do 4 januara, odlučeno je na video sednici vlade Slovenije, ali je zato produžena zabrana za verske službe i kulturne događaje do 5. januara.

Produženje se ne odnosi na knjižare i istorijske spomenike na otvorenom prostoru, kao ni na muzeje i galerije u regionima koji imaju povoljniju epidemiološku situaciju, a to su Centralna Slovenija, Goriška, Gorenjska, Obalno-Kraška i Primorsko-Notranjska oblast, prenosi STA.

Religiozne službe u crkvama u međuvremenu će biti održavane uz veoma striktne mere predostrožnosti, kao što je 30 metara kvadratnih po jednoj osobi, ili manje ukoliko su osobe iz istog domaćinstva.

POČELA VAKCINACIJA

Odmah nakon što je u Sloveniju stigao prvi kontingent od 9.750 doza Fajzer/Biontekove vakcine, danas počinje vakcinacija u domovima za starija lica širom zemlje.

Po prispeću prvih doza, vakcine su poslate na Nacionalni institut za javno zdravstvo odakle će biti distribuirane lokalnim domovima zdravlja koji će sprovesti vakcinaciju u domovima za starija lica, prenosi STA.

Nakon vakcinacije štićenika i zaposlenih u domovima za starija lica, biće vakcinisani medicinski radnici koji su najviše izloženi riziku od zaraze.

Vakcina se skladišti na minus 80 stepeni Celzijusa, a transportuje se na temperaturi između 2 i 8 stepeni Celzijusa.

Sledeća tura od 6.825 vakcina stiže u Sloveniju iduće nedelje, između 28. i 31. decembra.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja