Najnovije vesti

JANŠA O SLOVENAČKOM OTCEPLJENJU POSLE 30 GODINA: Uloga naše vojske je bila ključna!
Foto: AP Francisco Seco

OTVORENO

JANŠA O SLOVENAČKOM OTCEPLJENJU POSLE 30 GODINA: Uloga naše vojske je bila ključna!

Region

Tokom ceremonije kojom je obeležena 30-godišnjica od donošenja zakona o vojnoj obavezi u Sloveniji, premijer Janez Janša je istakao da je uloga oružanih snaga Slovenije bila ključna za sticanje slovenačke nezavisnosti.

Zakon o vojnoj obavezi je donet nakon gotovo šestomesečnih rasprava u vladi i u parlamentu i uprkos velikom protivljenju opozicije, podsetio je Janša na ceremoniji u nacionalnom savetu, gornjem domu parlamenta Slovenije, prenosi STA.

On je naglasio da ništa što se dogodilo u poslednjih 30 godina ne može da umanji značaj uloge koju je odigrala slovenačka armija u procesu sticanja nezavisnosti od SFRJ.

"Da nismo imali slovenačke oružane snage kada smo proglasili nezavisnost, naša deklaracija bi bila operetska predstava", rekao je Janša.

On je dodao da je uveren da je tek kada su Slovenci pokazali da su "spremni da brane sebe" položen ispit zrelosti za nezavisnost i načinjen ključni korak u procesu međunarodnog priznanja Slovenije kao nezavisne države.

"Istorija nas je naučila na surov način da ćemo ukoliko previše zaboravimo na oružje, ubrzo ostati bez maslaca. To smo, tokom turbulentne istorije naučili na teži način", rekao je Janša.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...