Najnovije vesti

PROTIV JANŠINE VLADE PROTESTOVALE HILJADE LJUDI: Okupljeni u centru Ljubljane uprkos zabrani skupova zbog epidemije! VIDEO
Foto: Youtube prtscr / Žiga Deisinger

za vladavinu prava

PROTIV JANŠINE VLADE PROTESTOVALE HILJADE LJUDI: Okupljeni u centru Ljubljane uprkos zabrani skupova zbog epidemije! VIDEO

Region
07:37h

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas posle 17 časova u centru Ljubljane na protestu protiv vlade Janeza Janše uprkos zabrani okupljanja koja je na snazi.

Demonstranti su izašli na ulice na Dan otpora protiv okupatora u Sloveniji, a predstavnici različitih društvenih oblasti obratili su se prisutnima na Prešernovom trgu, pišu slovenački mediji.

Skup su oraganizovale iste levičarske grupe koje su od prošlog proleća do kraja jeseni, kada su na snagu stupile mere zabrane okupljanja, održavale antivladine proteste.

Prema njihovim rečima, prošlu godinu u Sloveniji nije obeležila samo epidemija, već i loši potezi vlasti poput napada na razne grupe, od kulturnih radnika, medija, nevladinih organizacija i intelektualaca, pa sve do zanemarivanja demokratskih načela. 

Slovenija, Ljubljana, protest
foto: Youtube prtscr / Žiga Deisinger

Okupljeni građani pošli su od Prešernovog trga noseći transparente na kojima se poziva na slobodu i zastave na kojima je slika bicikla i koje su postale simbol ovih protesta, pišu slovenački mediji.

Demonstranti su uzvikivali parole protiv Janeza Janše, vlade i slovenačke skupštine, a posle 18 časova prošli su i pored zgrade Vlade i Parlamenta.

Okupljenima su se obratili profesori, aktivisti, sindikalci, pesnici, predstavnici mladih i studenata...

"Civilno društvo, nevladine organizacije i aktivni pojedinci iz svih sfera društva udružili su snage u borbi protiv modernog okupatora, za slobodu, demokratiju i vladavinu zakona", naveli su organizatori. 

Policija je uoči protesta danas poručila da će nadgledati proteste i kontrolisati poštovanje epidemioloških mera, a s obzirom da je trenutno dozvoljeno okupljanje do deset osoba.

Mediji izveštavaju da se, iako većina okupljenih nose maske, ne pridržavaju propisane distance, ali da do sada nema izveštaja o bilo kakvim sukobima sa policijom.

Kurir.rs / Tanjug,   Foto: Youtube prtscr / Žiga Deisinger

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...