PROVOKACIJA I ANTIBUGARSKA KAMPANJA: Bugarski evroposlanik oštro kritikovao Milanovića zbog rečenice o Severnoj Makedoniji
Foto: EPA / Antonio Bat

sa svima se svađa

PROVOKACIJA I ANTIBUGARSKA KAMPANJA: Bugarski evroposlanik oštro kritikovao Milanovića zbog rečenice o Severnoj Makedoniji

Region -

Bugarski evroparlamentarac Angel Džambaski oštro je kritikovao hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji je, kako kaže, optužio Sofiju da se meša u unutrašnje stvari Severne Makedonije, da želi da joj nanese štetu i ponizi je

Džambaski kaže da je reč o još jednoj antibugarskoj kampanji i namernoj provokaciji i to na pitanju, gde je napetosti nisu potrebne.

Milanovića, prema Džambaskom, brinu zahtevi Sofije za promenu nekih delova istorije u makedonskim udžbenicima, što je uslov i za zeleno svetlo Bugarske da omogući otvaranje pregovora zvaničnom Skoplju za ulazak u EU.

Osujući izjavu Milanovića, Džambaski kaže da se upravo hrvatski predsednik meša u unutrašnje stvari Bugarske, uz najavu da će mu se zbog toga, kako je naveo, "otvoreno suprotstaviti".

"Šef hrvatske države je ogorčen činjenicom da ovakve akcije protiv RSM dolaze od zemlje koja je članica EU. I ja sam ogorčen činjenicom da jedan član EU napada drugog i zauzima se snažno na stranu u sporu u koji nije uključen", naveo je Džambaski.

On kaže da je ponašanje Milanovića neodgovorno zbog tvrdnje da Bugarska želi da nanese štetu Makedoniji i ponizi je.

"Još jednom moram da ponovim.... Naša dugogodišnja bitka je u udžbenicima koji obrazuju nove generacije u RSM...", dodao je Džambaski.

Milanović je juče tokom održavanja sastanka u okviru procesa Brdo-Brioni na Brdu kod Kranja rekao da nisu sve zemlje na istom niovu tokom pregovora o pristupanju EU, a što se tiče Severne Makedonije rekao je da je ta zemlja u "nemogućem položaju".

On je rekao da je reč o nekim uslovima koje je Bugarska postavila Severnoj Makedoniji u poodmakloj fazi evropskog puta, a odnosi se na sadržaj nekih udžbenika istorije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track