POOŠTRAVANJE MERA U SLOVENIJI: Bez kovid potvrde neće se moći skoro nigde! Biće potrebne i za javni prevoz
Foto: EPA/ IGOR KUPLJENIK

veliki porast zaraženih

POOŠTRAVANJE MERA U SLOVENIJI: Bez kovid potvrde neće se moći skoro nigde! Biće potrebne i za javni prevoz

Region -

Visok rast dnevnih zaraza u Sloveniji se nastavlja, pa je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.393 novozaraženih, uz udeo pozitivnih testova od 24,6 odsto, dan pred početak pooštrenih mera, kada će se osim nekih izuzetaka skoro svuda zahtevati kovid potvrde.

Sa 5.665 testova u poslednja 24 sata potvrđene su 1.393 nove zaraze, uz troje preminulih, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) u utorak.

Četrnaestodnevna incidencija povećala se na 505 slučajeva, što je jedan od kriterijuma za ulazak u "tamnocrvenu" epidemiološku zonu Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC).

Na kovid odeljenjima bolnica trenutno je 333 obolela, od čega 76 na intenzivnim odeljenjima, a u poslednja 24 sata primljeno je 45 novih pacijenata dok je 21 otpušten na kućno lečenje.

Bez kovid potvrde skoro nigde

Odlukom vlade, od srede će zaposlenima u javnim ustanovama i preduzećima, kao i njihovim strankama biti potrebne potvrde da su vakcinisani, preboleli kovid ili da su negativno testirani na korona virus, uz neke izuzetke.

Tako će i za ulazak u tržne centre biti potrebne kovid potvrde, a takođe i za javni prevoz, osim za srednjoškolce i osnovce.

Potvrde će se zahtevati i u zdravstvenim ustanovama, osim za urgentne slučajeve, potvrdio je za Slovensku televiziju ministar zdravlja Janez Poklukar, ponovo pozvavši sve koji mogu da se što pre vakcinišu.

U Sloveniji je do sada vakcinisano 44,5 odsto ukupne populacije, a pooštravanjem mera nastoji se da se na vakcinaciju podstakne što veći broj ljudi pred vrh četvrtog talasa epidemije, preneli su mediji.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track