NEMAŠ KOVID POTVRDU? NEMA GORIVA! U Sloveniji na snagu stupile pooštrene mere, zbog incidenta reagovala i policija
Foto: Shutterstock

PCT uslov

NEMAŠ KOVID POTVRDU? NEMA GORIVA! U Sloveniji na snagu stupile pooštrene mere, zbog incidenta reagovala i policija

Region -

U Sloveniji se od danas, zbog rasta broja novozaraženih, primenjuju nove, oštrije epidemiološke mere.

Prvi dan primene pooštrenih epidemioloških mera u Sloveniji u sredu protiče uz poneko negodovanje vakcinisanih, a najviše nezadovoljstva je među vozačima koji bez kovid potvrde ne mogu da natoče gorivo u svoje vozilo.

Većina distributera rigorozno primenjuje pravila o PCT uslovu (preboleli, cepljeni, testirani), koja je Vlada donela u subotu, što znači da pumpu za gorivo aktiviraju tek kad vozač dokumentima dokaže da je preboleo kovid-19, da je vakcinisan ili ima negativan test ne stariji od 48 sati, prenosi Jutarnji list.

Kako prenose slovenački mediji, na pumpama je zbog takvog postupka dan pred uvođenje novih mera promet bio veći, ali radnici kažu da nije bilo zastoja i da nije tačno kako je bilo dosta onih koji su gorivo točili u kanistere, kako bi se osigurali dok restrikcije traju.

Jedini incident povezan sa novim pravilima za točenje benzina, prenose Slovenske novice, dogodio se u sredu ujutro u Brežicama, gde je vozač, nezadovoljan objašnjenjem da bez kovid-potvrde ne može do goriva iz protesta zaključao vozilo na mestu gde je došao i tako blokirao ostale, zbog čega je pozvana policija, a pauk vozilo odneo.

Vlada je na sam dan primene novih pravila od obveznog PCT uslova izuzela vozače u međunarodnom transportu, pa oni gorivo mogu da natoče bez većih ograničenja, osim što moraju da nose masku prilikom plaćanja.

Pravilo o obveznom PCT uslovu, uz retke izuzetke, za niz delatnosti i ekonomskih aktivnosti, kako za zaposlene tako i za korisnike usluga, vlada Janeza Janše donela je zbog pogoršane epidemiološke situacije, a ne isključuje da će se uvesti i dodatne restrikcije ako se broj vakcinisanih brzo ne poveća, a broj novozaraženih i hospitalizovanih nastavi da raste dosadašnjim tempom.

U poslednja dva dana u Sloveniji je potvrđeno skoro 2800 novih zaraza koronavirusom. U poslednja 24 sata bilo je 1364 novozaraženih, na testu je svaki peti testirani bio pozitivan.

Od posledica bolesti umrlo je još 6 pacijenata, u kovid bolnicama se broj hospitalizovanih i dalje povećava, pa ih je sada 347, od čega 75 na intenzivnoj nezi, objavila je vlada, koja će o mogućim novim merama ponovo raspravljati u četvrtak.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track