Najnovije vesti

U SLOVENIJI VAKCINACIJA ISKLJUČIVO FAJZEROVIM I MODERNINIM VAKCINAMA: Imunizacija vektorskim moguća samo na lični zahtev
Foto: EPA/ IGOR KUPLJENIK

Ministar zdravlja doneo odluku

U SLOVENIJI VAKCINACIJA ISKLJUČIVO FAJZEROVIM I MODERNINIM VAKCINAMA: Imunizacija vektorskim moguća samo na lični zahtev

Region

Imunizacija stanovništva protiv zarazne bolesti kovid-19 u Sloveniji ubuduće će se obavljati mRNA vakcinama (Fajzer-Biontek i Moderna), a vektorskim (Astrazeneka i Džonson i Džonson) samo u izuzetnim slučajevima, odnosno na lični zahtev, potvrdio je danas tamošnji ministar zdravlja Janez Poklukar.

To je preporučila grupa medicinskih stručnjaka nakon što je nedavno devojka umrla manje od dve nedelje nakon vakcinacije Džonson i Džonsonom, prenosi Hina.

Poklukar je na konferenciji za novinare rekao da će vektorske vakcine moći da dobiju samo osobe koje imaju kontraindikaciju za vakcinaciju mRNA vakcinama ili na izričitu želju da prime dozu vektorske vakcine.

Stručnjaci su vladi takodje predložili da za mlađe od 30 godina koristi Fajzer vakcine i to zbog novih podataka o riziku za pojavu upale srčanog mišića nakon primanja Modernine vakcine.

Poklukar je rekao da je polovina Slovenaca vakcinisana mRNA, a druga polovina vektorskim vakcinama. Ukupno je vakcinisano 49,5 odsto stanovništva.

Upitan hoće li promena strategije smanjiti interes za vakcinaciju, ministar je rekao da će se korišćenjem sigurnijih mRNA vakcina poverenje javnosti povećati, a time i stopa vakcinisanog stanovništva.

Poklukar je rekao i da je prihvaćena preporuka stručnjaka o davanju treće doze imunokompromitovanim osobama i onima starijim od 65 godina, za što će se koristiti mRNA vakcine, primarno Fajzer.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track