U SLOVENIJI BROJ NOVOZARAŽENIH RASTE U Ljubljani će ipak biti vatrometa za Novu godinu
Foto: Profimedia / SOPA

epidemiolozi očekuju nov pritisak na zdravstvene ustanove

U SLOVENIJI BROJ NOVOZARAŽENIH RASTE U Ljubljani će ipak biti vatrometa za Novu godinu

Region -

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđene 1.863 nove infekcije korona virusom, epidemiološke krivulje rastu treći dan zaredom, ali ne i broj pacijenata u bolnicama, a epidemiolozi očekuju novi pritisak na zdravstvene ustanove u januaru.Od 5.948 testiranih svaki treći je bio pozitivan, saopštio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

To je oko 600 dnevnih infekcija više u odnosu na pre nedelju dana, a četrnaestodnevna "incidencija" raste i iznosi 784 zaraženih na 100.000 stanovnika.

U bolnicama je 572 kovid bolesnika, od kojih je 189 na odeljenjima intenzivne nege i njihov broj nije povećan, ali stižu upozorenja da će se to uskoro promeniti proširenjem omikrona početkom 2022. godine.

-Očekujemo novi pritisak na bolnice već u januaru, jer iz iskustva znamo da će to trajati 7 do 10 dana nakon što broj zaraženih počne da raste, rekla je Mateja Logar, vodeći epidemiolog u vladinom stručnom timu za kovid-19, prenela je Hina.

U poslednja 24 sata od posledica kovida-19 umrlo je 10 pacijenata, a od početka epidemije u Sloveniji 5.576.

Vakcinacija u toj zemlji i dalje sporo napreduje, pa je 56,4 odsto stanovništva zaštićeno primarnim dozama, a više od 450.000 je primilo dodatnu buster dozu.

Novogodišnja druženja podležu ograničenjima koja važe za Božić, zabranjena su masovna slavlja na otvorenom, mogu se okupljati članovi do tri domaćinstva, a restorani će moći da uslužuju goste koji se pridržavaju epidemioloških mera i imaju kovid sertifikate.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković rekao je da će, uprkos rezervi epidemiologa, u tom gradu biti napravljen petominutni vatromet u ponoć, na prelazu iz stare u novu godinu, i veruje da taj tradicionalan potez neće pogoršati epidemiološku sliku u prestonici Slovenije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track