SLOVENIJA NE RAZMIŠLJA O SLANJU ORUŽJA I VOJNE OPREME U UKRAJINU Tonin: Bolji mir, nego dobar rat!
Foto: screenshot Twitter/Aldin

Poruka Putinu

SLOVENIJA NE RAZMIŠLJA O SLANJU ORUŽJA I VOJNE OPREME U UKRAJINU Tonin: Bolji mir, nego dobar rat!

Region -

Slovenački ministar odbrane Matej Tonin je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa britanskim ministrom odbrane Benom Volasom objasnio slovenačko viđenje krize u Ukrajini, što je bila i glavna tema njegovih razgovora sa visokim predstavnikom Ujedinjenog Kraljevstva.

„Mislim da je ključno da Putinu u okviru NATO-a pošaljemo vrlo jasnu i nedvosmislenu poruku da je cena rata jednostavno previsoka“, rekao je Tonin i dodao da bi agresivno ponašanje Rusije značilo više NATO trupa duž njenih granica.

Ključna poruka oba ministra bila je da Slovenija i NATO ne žele izbijanje novog rata u istočnoj Evropi. Slovenački domaćin je naglasio da je u Ukrajini "bolji mir nego dobar rat".

Ministar je tokom konferencije za novinare prokomentarisao i mogućnost da se Slovenija, po uzoru na Veliku Britaniju, SAD i neke druge zapadne zemlje, aktivnije uključi u ukrajinsku krizu ili poveća broj svojih trupa u istočnom Evropa.

„Za sada ne razmišljamo o slanju opreme ili oružja u Ukrajinu“, rekao je slovenački ministar odbrane, navodeći „ograničenu sposobnost apsorpcije“ opreme koju ukrajinske snage dobijaju od drugih saveznika.

Ministar je uverio da je Slovenija „kredibilna članica NATO-a“ i naglasio da slovenački vojnici trenutno učestvuju u NATO misiji Enhanced Front Presence u Letoniji. Prema Toninovim rečima, Slovenija u budućnosti želi da poveća broj svojih vojnika u misiji.

„U junu će se našem kontingentu pridružiti i naše severnomakedonske kolege, a ovo je najbolji odgovor NATO-a u pogledu politike odvraćanja prema Rusiji.

Kurir.rs/Delo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track