UKRAJINSKA KRIZA UTICALA I NA SLOVENIJU: Od 23. februara do 1. marta 67 NATO aviona preletelo tu državu! Porast od čak tri puta
Foto: Printscreen

izvazija na ukrajinu

UKRAJINSKA KRIZA UTICALA I NA SLOVENIJU: Od 23. februara do 1. marta 67 NATO aviona preletelo tu državu! Porast od čak tri puta

Region -

Od početka ruske ofanzive u Ukrajini, stanovnici severoistočne Slovenije su prijavili da su čuli prelete aviona, uključujući i vojne. Istovremeno, nešto posle 17 časova prošlog utorka, dva vojna aviona su nadletela prestonicu, piše mariborska Večer.

Oružane snage Slovenije saopštile su da je zbog situacije u Ukrajini Vlada usvojila odluku kojom se savezničkim vojnim avionima omogućava da pojednostave korišćenje našeg vazdušnog prostora za preletanje u slučaju raspoređivanja jedinica na istočnom krilu NATO-a. Mora se obezbediti odgovarajuća koordinacija sa civilnom kontrolom vazdušnog saobraćaja.

Zato je ovaj slovenački mediji pitao vojsku i o vojnim avionima koji su prošlog utorka popodne nadletali Ljubljanu, i dobili su iznenađujući odgovor.

Naime, očekivali sz da je reč o letu pilota Slovenačke vojske, ali se ispostavilo da avioni nisu u vlasništvu slovenačkog vazduhoplovstva. Međutim, nisu uspeli da utvrdimo kojoj su armiji pripadali.

Međutim, u kontroli letenja je rečeno da je od početka ruske ofanzive na Ukrajinu bilo više letova vojnih aviona iznad slovenačkog vazdušnog prostora. Tako je od 23. februara do 1. marta kroz Sloveniju preletelo 67 vojnih aviona, u odnosu na 22 u prethodnoj nedelji, što znači da je broj preletanja od početka ruske ofanzive u Ukrajini porastao 3 puta. Postoji nekoliko preleta nad severoistočnim delom zemlje, rekli su oni.

Kurir.rs/Večer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track