SLOVENAČKI BVP M80 KREĆU PUT DONBASA DA ZAUSTAVE RUSKU OFANZIVU: Železnicom prebačeno 35 borbenih vozila u Poljsku pa u Lavov
Foto: Foto: Andrej Mlakar/Shutterstock

istok ukrajine

SLOVENAČKI BVP M80 KREĆU PUT DONBASA DA ZAUSTAVE RUSKU OFANZIVU: Železnicom prebačeno 35 borbenih vozila u Poljsku pa u Lavov

Region -

U ponedeljak kasno uveče 35 borbenih vozila pešadije BVP M-80 jugoslovenske proizvodnje, koji se od jula 1991. nalazili u naoružanju slovenačke vojske, prešli su granicu i na putu su ka Poljskoj, odakle će biti isporučeni ukrajinskoj vojsci na zapadu zemlje odkale će biti rasporešeni na prvu liniju fronta.

Kako pišu slovenački mediji ova oklopna vozila brzo će biti poslata na istočni front

Slovenija će od SAD u znak zahvalnosti od SAD dobiti vaučer za kupovinu naoružanja u vrednosti većoj od vrednosti donacije.

Vozila BVP M80A su čuvana dugi niz godina među tenkovima i drugim oklopnim vozilima u depoima kod Pivke, a dekonzervacija je trajala nekoliko nedelja. Logističke poteškoće sprečile su bržu ekspediciju u Ukrajinu, najverovatnije zbog mađarske zabrane prevoza oružja na istok. Slovenija je time ispunila obećanje Ukrajini i doprinela odbrani.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track