SLOVENIJA TREBA DA POZOVE EU I NATO DA POŠALJU PREGOVARAČKU DELGACIJU U MOSKVU: Slovenački levičari traže od vlade u Ljubljani
Foto: Shutterstock

kako zaustaviti rat u ukrajini

SLOVENIJA TREBA DA POZOVE EU I NATO DA POŠALJU PREGOVARAČKU DELGACIJU U MOSKVU: Slovenački levičari traže od vlade u Ljubljani

Region -

U otvorenom pismu premijeru Robertu Golobu i ministrima, grupa građana sa prvopotpisnicima bivšom političarkom i akterom "Slovenačkog proleća" Spomenkom Hribar i političarom, leve orjentacije Aureliom Jurijem zatražili su od njih da Slovenija treba da pozove EU i NATO da pošalju pregovaračku delegaciju u Moskvu.

Vlada treba da predstavi konkretnu inicijativu za prekid vatre i početak pregovora o budućem suživotu između EU i Rusije, napisala je grupa od više od 40 potpisnika u svom apelu premijeru Robertu Golobu i ministrima.

Samo insistiranje na sankcijama Rusiji, kako upozoravaju, vodi samo produžavanju i eskalaciji sukoba i produbljivanju nevolja i nesigurnosti ljudi iu zemljama članicama EU, dok su stvari opasno blizu katastrofe nemerljivih razmera pred pretnjama nuklearno oružje.

Potpisnici su kritični prema vlasti i ističu potpuni kontinuitet sa politikom prethodne vlade, koja je, kako su upozorili, slepo i nekritički sledila sve što su lideri odlučili pod vođstvom politike SAD u ime jedinstva u EU. i NATO.

„Glasali smo za promenu vlasti, glasali smo za vas, jer smo želeli drugačiju vladajuću politiku, i u oblasti spoljne politike, posebno u odnosu na ključni i možda fatalni izazov čovečanstva“, napisali su u otvorenom pismu , između ostalog.

Protiv prijema Ukrajine u NATO

Očekuje se da će vlada pozvati lidere NATO-a i EU na razgovore sa Moskvom, u kojima bi Slovenija aktivno učestvovala, inače ne bi trebalo da da saglasnost na nove sankcije Rusiji i dalje naoružavanje Ukrajine. Između ostalog, istakli su da Evropa aplaudira ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, koji se zahvaljuje na pomoći i traži još, što je razumljivo i ispravno, ali da treba reći čvrsto ne kada ruske turiste etiketira kao ratne zločince i teroriste koji zar im nije dozvoljeno u Evropu.

Prema potpisnicima peticije, prema ruskim izbeglicama treba se postupati sa istom otvorenošću kao i prema ukrajinskim izbeglicama, posebno u svetlu događaja nakon Putinovog pozivanja rezervista. Kako dodaju, trebalo bi nedvosmisleno da odbacimo pozive Zelenskog za hitan prijem Ukrajine u NATO.

Ponašanje ruske vojske i predsednika Putina je vredno osude, napadom na nezavisnu i suverenu Ukrajinu Rusija je počinila zločin za koji će Putin morati da odgovara, ali sada treba razmisliti kako dalje, pošto već razgovaramo o pretnjama atomskom bombom, upozoravaju potpisnici.

Kurir.rs/Dnevnik.si/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track