DODIK: U Srpskoj se neće slaviti Dan državnosti BiH
Foto: screenshot Pink tv

DODIK: U Srpskoj se neće slaviti Dan državnosti BiH

Region -

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da se u RS neće slaviti 25. novembar kao Dan državnosti BiH, jer o tome ne postoji nikakva zvanična odluka.

On je ocenio da Bošnjaci pokušavaju nametnutni 25. novembar kao Dan državnosti, pozivajući se na odredbe ZAVNOBiH-a iz 1943. godine, na čijem zasedanju su "većina bili Srbi".

Dodao je da je ZAVNOBiH održan isključivo kao priprema za AVNOЈ, koji su, kako je ocenio, uništili upravo oni koji danas hoće da slave ZAVNOBiH.

Prema njegovim rečima, sednicom ZAVNOBiH-a predsedavao je Srbin Kecmanović, koji je imao ulicu u Sarajevu, a koju su 1991. godine ukinuli.

Govoreći o današnjim dešavanjima u Banjaluci, gde su predstavnici Boračke organizacije RS (BORS), uz skandiranje Srbiji, protestvovali ispred sedišta SDP-a zbog dolaska lidera probosanske koalicije "Trojka" u taj grad, s namerom da obeleže Dan državnosti BiH, Dodik je naveo da se se slaže sa skandiranjem "Srbija, Srbija", dodavši da je "RS 99 odsto više Srbija nego BiH".

Još je rekao da lidere "trojke" Nermina Nikšića (SDP), Elmedina Konakovića (NiP) i Edina Fortu (Naša stranka) u Banjaluci "niko nije napao", ali da su ga oni zvali "kako bi ih izvukao".

"Samo zato što moram, živim ovde. Kada kažu 'Banjaluka je naša', čija, Konakovićeva? Laže. Danas je video da nije. Još mi nismo ništa organizovali, da jesmo video bi. Sarajevo, Tuzlu, Zenicu ne doživljavam kao svoju i mislim da je zabluda i glupost da neko iz Sarajeva kaže 'naša Banjaluka i Trebinje'", naglasio je Dodik.

Za sledeću godinu je najavio "strožije mere" i poručio da se Dan državnosti BiH neće slaviti u RS, jer je za taj bh. entitet prihvatljiva samo Dejtonska BiH.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track