STIŽU TORNADA, POPLAVE, SUŠA: Evo kakav nas pakao čeka zbog klimatskih promena!
Foto: Fonet

Stručnjaci upozoravaju

STIŽU TORNADA, POPLAVE, SUŠA: Evo kakav nas pakao čeka zbog klimatskih promena!

Bosna i Hercegovina -
Najnoviji pokazatelj klimatskih promena i da s vremenom definitivno nešto nije u redu posle prošlogodišnjih katastrofalnih poplava su ovogodišnje suše i tropske temperature vazduha ovog leta

BANJALUKA - Klimatske promene uzimaće sve veći danak na Balkanu u narednim godinama.

BiH će do kraja ovog veka imati temperature koje sada ima severni deo Grčke, a to nije mala razlika.

"Očekuju nas ogromne temperature i suše, a u isto vreme i ogromne količine padavina i poplave koje će se smenjivati. Klimatske promene su toliko uzele maha da se sada na teritoriji BiH pojavljuju čak i fenomeni kao što je tornado, koje u poslednjih nekoliko godina sve češće registrujemo. Naravno, to nisu tornada inteziteta kao u nekim drugim zemljama, ali do pre 20 godina taj klimatski fenomen ni u kom obliku kod nas nije bio prisutan”, upozorava Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promene.

On je istakao da su Komitet i mnoge druge institucije godinama unazad upozoravali na probleme s vremenom koji nas očekuju. Kao glavnog krivca za ovako teško stanje vidi čoveka i njegovo neodgovorno ponašanje, pišu Nezavisne novine.

“Kratko i jasno - čovek je glavni krivac, čovek je svojim mašinama i gorivom uništio ozon, stvarajući omotač koji ne dozvoljava normalno hlađenje planete dok se ona u istom kontinuitetu zagreva”, kaže Kuštrinović.

Najnoviji pokazatelj klimatskih promena i da s vremenom definitivno nešto nije u redu posle prošlogodišnjih katastrofalnih poplava su ovogodišnje suše i tropske temperature vazduha ovog leta. Vodostaji reka u BiH zbog nedostatka padavina su ispod normalnih granica.

Na hidrološkoj stanici Prijedor vodostaj reke Sane u periodu od 13. do 15. avgusta ove godine prevazišao je i istorijski minimum i kretao se svega od 20 do 21 centimetar. Reka Bosna u Doboju ima niži vodostaj za 147 centimetara, a vodostaj Neretve niži je za 64 centimetra u odnosu na normalne granice.

“Zahvaljujući povećanoj količini energije u atmosferi ekstremi svih klimatskih promena su mogući, globalno zagrevanje traje i oscilacije su takve da nas očekuje smenjivanje perioda s poplavama i sušama. Zime će biti bez imalo snega ili sa enormnim količinama padavina. Isto to važi i za kišu i sunce”, kaže meteorolog Željko Majstorović, istakavši da će ovogodišnji kontinuitet u visini temperature sigurno biti jedan od najvećih u proteklih 120 godina.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

“Uprkos svemu, neku nadu daje nam što su najveći zagađivači Amerika i Kina odlučili da nešto moraju promeniti dok ne bude prekasno”, rekao je on.

Meterolog Igor Kovačić istakao je kako je trenutna promenjivost vremena mnogo važnija od klimatskih promena koje su konstantne.

“Činjenica je da oko 15-20 godina unazad imamo porast temperatura. Zvanične institucije meteorologije kažu da smo došli do tačke kada još možemo da zaustavimo proces zagrevanja, ali ujedno moramo da intervenisamo i da situacija ne bi postala nešto što ne možemo kontrolisati”, ispričao je Kovačić.

Prema podacima koje su izneli meteorolozi, jul ove godine bio je najtopliji mjesec svih vremena, to jest od 1880. godine, kada i počinju da se vrše redovna meteorološka merenja.

(Nezavisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track