TUŽILAŠTVO BIH: Naser Orić optužen za ratni zločin nad Srbima!
Foto: Profimedia

Istraga završena

TUŽILAŠTVO BIH: Naser Orić optužen za ratni zločin nad Srbima!

Bosna i Hercegovina -
U optužnici se navodi da su Naser Orić i Sabahudin Muhić tokom 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti

SARAJEVO - "Tužilac Posebnog odela za ratne zločine Tužilaštva BiH posle višemesečne istrage koja je sprovedena u saradnji sa Državnom Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-om RS podigao je optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića za ratni zločin", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Orić i Muhić se terete da su tokom rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS, na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu komadanta i pripadnika snaga Armije RBiH postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija. U optužnici se navodi da su optuženi tokom 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, počinili ubistvo trojice zarobljenika srpske nacionalnosti.

Optuženi se terete za kazneno delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SFRJ. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH. Tužilaštvo BiH će u istom kaznenom predmetu uputiti zahtev Švajcarskoj Konfederaciji za izručenje osumnjičene Elfete Veseli, koja je osumnjičena da je tokom 1992. godine počinila kazneno delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva – ubistvo maloletnog dečaka srpske nacionalnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track