KUSTURICA ZA KURIR: Niko mi neće rušiti i otimati Andrićgrad!
Foto: Profimedia

Proslavljeni reditelj se brani

KUSTURICA ZA KURIR: Niko mi neće rušiti i otimati Andrićgrad!

Bosna i Hercegovina -
Fale mi još tri građevinske dozvole i čim ih dobijem, navodni dug od 640.000 evra za PDV se briše. Nema bankrota i blokade računa!

BEOGRAD - Nema nikakvog bankrota i blokade računa u Andrićgradu. Reč je samo o tome da nedostaju još neke građevinske dozvole, ali čim ih pribavim, a hoću sigurno, neće biti ni tog problema zbog PDV.Ovako proslavljeni reditelj Emir Kusturica za Kurir komentariše navode Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, prema kojima duguje više od 600.000 evra poreza na dodatu vrednost jer je utvrđeno da su zgrade u Andrićgradu kod Višegrada izgrađene bez građevinskih dozvola. Tačnije, firma „Andrićgrad“ neosnovano je prikazala odbitak ulaznog PDV za izgradnju Andrićgrada, što nije mogla da uradi jer za izgrađene objekte nije imala potrebna dokumenta. Da ih je imala, onda ne bi bilo ništa sporno.Kusturica pak tvrdi da je posredi samo „proceduralni problem“ i da nema nikakve prinudne naplate i blokade računa, kao što tvrde u Upravi.- Po zakonu, čim dobijem preostale građevinske dozvole, taj navodni dug se briše. Andrićgrad je veliki entitet i već je pribavljeno oko 40 građevinskih dozvola. Nedostaju samo još tri - naglašava Kusturica za Kurir.Za nedobijanje ovih građevinskih dozvola on krivi vladajuću partiju SDS u Višegradu koja, kako kaže, gaji animozitet prema njemu i iz političkih razloga hoće da mu uzme Andrićgrad. Na pitanje zašto misli da će sada lakše doći do preostalih dozvola, Kusturica odgovara:- Zato što je sada sve to preuzela Republika Srpska. Već su pribavljene lokacijske dozvole i siguran sam da će uskoro biti i građevinske. Afera je napravljena ni oko čega.Kako je preneo portal kapital. ba, firma „Andrićgrad“ nalazi se na 77. mestu liste najvećih dužnika PDV u BiH, s dugom koji je juče iznosio nešto više od 640.000 evra.

Uprava za indirektno oporezivanjePOSTUPAĆEMO KAO I PREMA SVAKOM DUŽNIKURatko Kovačević, načelnik Odeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da će prema firmi „Andrićgrad“ postupati kao i prema svakom drugom dužniku:- U sredu je izdato Rešenje o zabrani otuđenja vozila u vlasništvu pomenutog obveznika, a kako budu pristizale ostale informacije, UIO će u skladu sa nadležnostima postupati u postupku prinudne naplate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track