PROTEST U BANJALUCI: Borci i nezadovoljni građani negoduju zbog dnevnica poslanika
Foto: Anadolija

Blokiran i saobraćaj

PROTEST U BANJALUCI: Borci i nezadovoljni građani negoduju zbog dnevnica poslanika

Bosna i Hercegovina -
Na okupljanje je pozvao predsednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca Aco Prelić, koji je rekao da su borci najzaslužniji za stvaranje Srpske, ali da su na margini društva, obespravljeni i socijalno nezbrinuti

BANJALUKA - Ispred sedišta Narodne skupštine Republike Srpske danas se okupio deo bivših boraca i nezadovoljnih građana kako bi izrazili protivljenje zakonu koji je predložio entitetski predsednik Milorad Dodik, po kojem bi pravo na mesečnu nadoknadu od jedne i po prosečne mesečne plate, odnosno oko 600 evra, imali poslanici prvog saziva Skupštine RS.

Uoči sednice parlamenta u Banjaluci, ukazali su da su protiv izdvajanja iz entitetskog budžeta za te namene, dok istovremeno oni primaju deset puta manji godišnji borački dodatak. Blokirali su i saobraćaj ispred parlamenta, izražavajući i na taj način protivljenje usvajanju Nacrta zakona o pravima izabranih predstavnika RS-a u periodu od 1991. do 1996. godine, koji je predložio Dodik, prenosi agencija Fena.

Na okupljanje ih je pozvao predsednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca Aco Prelić, koji je rekao da su borci najzaslužniji za stvaranje Srpske, ali da su na margini društva, obespravljeni i socijalno nezbrinuti, uz najavu da će uslediti i druge mere protiv tog zakona. Inače, pored predloga tog zakona, poslanici Narodne skupštine RS trebalo bi da danas u Banjaluci da razmatraju i tri različite deklaracije o osudi i priznanju genocida i to nad Bošnjacima u Srebrenici, nad Jermenima pre 100 godinu i o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track