U BiH PRONAĐENA BILJKA KOJA PEČE KOŽU: Posledice traju nekoliko godina
Foto: Vikipedija

Alarmantno

U BiH PRONAĐENA BILJKA KOJA PEČE KOŽU: Posledice traju nekoliko godina

Bosna i Hercegovina -
Gigantski svinjski korov izaziva opekotine u obliku mehurova kao i slepilo

Opasna i agresivno šireća biljka zvana gigantski svinjski korov nakon Slovenije i Hrvatske, pojavila se u Bosni i Hercegovini.

Ona je pronađena u okolini Sarajeva, a utvrđeno je da se tamo nalazi verovatno od 2007. godine. U Hrvatskoj je ova vrsta locirana na jednom mestu u Međumurju.

Ako nekim slučajem koža dođe u dodir sa ovim toksinom, treba je što pre zaštititi od sunčevog svetla nekoliko dana, isprati hladnom vodom i sapunom i obavezno se javiti doktoru

Gigantski svinjski korov poreklom je sa Kavkaza i središnje Azije. Može biti do pet metara a podseća izgledom na obični svinjski korov.

Foto: Vikipedija
Foto: Vikipedija

Biljka ima lepe bele cvetove, ali ukoliko njena tečnost dospe do oka čovek može da oslepi. Biljka nije opasna ukoliko se ne dira, ali ako njen sok dodirne kožu u početku se javlja svrab. A posle izloženosti suncu, stvaraju se i opekotine u obliku mehurova i to u roku od 48 sati.

Mehurovi formiraju crne i ljubičaste ožiljke, koji mogu trajati nekoliko godina. U Nemačkoj je zabeleženo čak 16.000 žrtava u toku samo jedne godine, a najveći problem je što koža reaguje bukvalno nakon dodira sa listovima ili cvetom.

Najgore od svega je što je biljku teško istrebiti, pa se preporučuje striktno izbegavanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track