(FOTO) VELIKI PODUHVAT LEKARA U FOČI: Spasili mladiću amputiranu šaku

Vratili mu osmeh na lice

(FOTO) VELIKI PODUHVAT LEKARA U FOČI: Spasili mladiću amputiranu šaku

Bosna i Hercegovina -
Nesrećni mladić se povredio kada mu je, tokom rada na mašini, nakon trenutka nepažnje cirkular potpuno odsekao pola šake sa prstima

FOČA - Transplantacioni tim lekara Univerzitetske bolnice u Foči, predvođen docentom prof. dr Dražanom Erićem, po prvi put je uspešno izvršio složenu operaciju transplantacije šake 23-godišnjem Aleksandru Radoviću iz Rogatice.

Nesrećni mladić se povredio 8. septembra ove godine kada mu je, tokom rada na mašini, nakon trenutka nepažnje cirkular potpuno odsekao pola šake sa prstima.

Lekari su na vreme uspeli da sašiju krvne sudove, rekonstruišu koštane i mekotkivne strukture i tako spasu ruku mladiću. Operacija je trajala nekoliko sati, a dr Erić kaže da je ovako složen zahvat po prvi put izveden u Republici Srpskoj.

„Pacijent je zadobio amputacionu povredu leve šake, a naš transplantacioni tim u optimalnom vremenu je uspeo da sašije krvne sudove koji su manji od 1 milimetra i ponovo uspostavi cirkulaciju u prstima, ali i rekonstruiše sve koštane i mekotkivne strukture. Operacija je urađena pre skoro dve nedelje, pacijent se dobro oseća, prsti i šaka imaju normalnu cirkulaciju i mladić neće ostati invalid. Ovo je veliki poduhvat za našu ustanovu i celu Republiku Srpsku, jer smo pokazali da se ovako složeni mikrohirurški zahvati mogu raditi i kod nas", ponosan je dr Erić.

Povređeni Aleksandar Radović oseća se dobro i uskoro bi trebalo da napusti fočansku bolnicu. „Zahvalio bih se dr Eriću i svim lekarima. Mislim da tek sada znam šta je život i koliko ga treba ceniti. Bio je dovoljan trenutak nepažnje da mi cirkular odseče ruku, a potom je usledio dramatičan put do Foče. Bolovi su bili neizdrživi, bio sam slomljen, ali mi je beba koja uskoro treba da se rodi dala snagu da izdržim. Bio sam u šoku i polusvesnom stanju, a nakon operacije vratio mi se osmjeh na lice“, iskren je Radović.

(Saransak)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track